Tipy roku – 2017

11. 1. 2019 by Lusi - , , ,


TTlogo

Jo, vidíte dobře. Tipy za rok 2017. Ty, co nejdřív měly nahradit Tipy týdne, pak zase neměly být vůbec, pak jo, pak ne, a nakonec jsem je přece jen vydala někdy v půlce roku na facebooku. Tak tady jsou pro úplnost a taky, abych na ně mohla plynule navázat tipy za rok 2018 (někdy :) A třeba už je všechno zde zmíněné tak out, že už se o tom nemluví, ale pokud vás to minulo, máte jedinečnou šanci to ještě doobjevit!

Toleranceplno

01 Na první a nejdůležitější pozici je právem blog toleranceplno, který mi změnil, poupravil nebo v některých případech pomáhal formovat názor na spoustu věcí a postojů. Stojí za přečtení určitě i zpětně, myslím, že může být přínosem úplně pro každého. Sbírá příběhy nejrůznějších lidí s nejrůznějšími zálibami, handicapy a životními osudy.

Jeho autor ovšem na začátku roku 2018 nečekaně zemřel, což mě stejně jako spoustu dalších lidí dost zasáhlo a předpokládala jsem, že se skvělým člověkem skončil i tenhle skvělý projekt. Blogu se ale po nějakém čase ujala (staro)nová redakce a čas od času pokračuje ve stejném duchu, v jakém byl započat. Což je super. A pokud ho neznáte, určitě si aspoň něco pročtěte.

Song Voyage

Gregory Brothers (kteří jsou fskutčnosti 3 bratři a manželka jednoho z nich, ale hlavně jsou autoři mých a určitě i vašich oblíbených Auto-Tune the News a Songify This) procestovali pár zemí a v každé s nějakým místním interpretem napsali a nazpívali písničku. Možná jste zaregistrovali Chicken Attack – tak ten je původem právě z téhle série. Předpokládám, že pro místní návštěvníky bude nejzajímavější právě japonská epizoda uzavřená Chicken Attackem, ale parádní jsou i songy jako Penguin On Me (psáno autocorrectem – Korea) nebo Spirit Of Music (reggae alibi pro superzáporáky – Filipíny).

HabitBull

HabitBull (dnes už HabitTracker) je appka, která mi fakt pomohla s návykama a oblíbila jsem si ji tak, že mi stála za koupení i placené verze. A to se často nestává. K dostání je pro Android i iPhone. Pokud něco na produktivitu a návyky hledáte, zkuste a uvidíte. Kromě klasického buzerlístkovního každodenního splněno/nesplněno má spoustu konfigurací typu „dělat něco aspoň xkrát týdně“ nebo „splnit nějaký počet čehosi“ (hodin spánku, přečtených stránek knížky apod.) a spoustu dalších. V základní verzi vám povolí trackovat jen omezené množství návyků, ale rychle přijdete na to, zda vám to sedne nebo ne.

Riffstation

…a transcribeři nebudou mít co žrát.

1523378d54e515c5de66f77cd0f0a320dd3c2c61Ale to vůbec neva. Jsou místa, kde jsem ráda nahrazena efektivnějším počítačem :) A Riffstation umí to, že jí dáte písničku třeba ve fromě odkazu na youtube videa a ona vám k ní vypíše akordy. Akorát teda, než jsem vydala tenhle článek, stihli webovou riffstation zrušit. Každopádně je super, že prozatím jako kompenzaci dali zadarmo desktopovou verzi, která umí ještě spoustu dalších vychytávek. Stáhnete ji tu – RiffStation Pro.

 

Secrets of the Underground 

Geoff Marshall ukazuje největší zajímavosti všech linek londýnského metra. Pro fanoušky londýnského metra povinnost :)

Selfie z Prahy

A další pořad, co už stihl skončit, když ho doporučuji až po… ehm… dvou letech, no. Ale v roce 2017 jsem ho při žehlení zkoukla myslím komplet. Když se přenesete přes název, přes to, že je to na BleskTV, a zpočátku možná i přes moderátora a jeho specifický humor, zjistíte, že tenhle pořad je naprostá pecka. Ukazuje mimo jiné krásná neznámá zákoutí Prahy, prozrazuje tajemství (pro změnu) pražského metra, řeší původ názvů pražských čtvrtí, ale nebojí se ani témat jako „Kde to v Praze nejvíc smrdí“.

1 Second Everyday

1 Second Everyday je appka na časosběrná deníčková videa z jednovteřinových záběrů. Poctivě jsem ji využívala celý minulý rok a brzy tu zveřejním článek se svými tipy, zkušenostmi i kompletním videem z loňska (tady je!).

Šówa Genroku Rakugo Šindžú

Šówa Genroku Rakugo Šindžú je pro mě jedno z nejlepších anime za hodně dlouhou dobu. Doteď je v mých top 10 a pokud máte rádi životní dramata a nevyžadujete od anime, aby tam byly nějaké nadpřirozené prvky a velká akce, doporučuji všemi deseti. Já osobně mám hodně ráda, když se vyprávěný příběh odvíjí v průběhu více let a tady nahlédneme rovnou do několika desetiletí životů hlavních hrdinů. A je to paráda. A jako bonuse se dozvíte něco (hodně) o tradičním japonském vypravěčském žánru rakugo.

Jakub Marian

Člověk, co mimo jiné tvoří boží (info)mapy (nejen) Evropy. Pravděpodobně jste už nejmíň jednu z nich někde na internetech potkali, ale nepátrali jste po zdroji.

dog-european-languages   quotation-marks-europe

Na ubrousek

Na ubrousek je asi nejlepší český youtube kanál, který jsem v roce 2017 objevila. Týpek, co vždycky jen „takhle sedí v kavárně“ a u toho vám vysvětlí něco božího, co jste pravděpodobně ani nevěděli, že jste potřebovali vědět. Ale je to super.

Napsat komentář