Co mě naučil rok s 1 Second Everyday

14. 1. 2019 by Lusi

1SecondEveryDay_grey

Celý loňský rok jsem poctivě natáčela každodenní krátká videa, která se pak pomocí appky 1 Second Everyday zkompilovala do časosběrného filmečku mapujícího celý můj rok 2018 den po dni. Kromě výsledného díla tenhle článek shrnuje i pár bodů, které jsem se díky tomu naučila a které jako rady můžete využít i vy, pokud se do podobného projektu budete chtít pustit letos. Bude to taková směsice technických a životních doporučení.

Nejprve vás tedy navnadím výsledným výtvorem a pak se mrkneme na to, co že mi to vlastně ještě dalo.

Co mi 1 Second Everyday dalo?

  • Především výsledný film, ale nejen ten, dělala jsem exporty po každém měsíci a díky tomu jsem se mohla na celý měsíc zpětně kouknout, připomenout si ho, zhodnotit a uvědomit si, co všechno dobrého se stihlo stát.
  • Z toho tak nějak plyne další bod, který bych mohla nazvat docenění vlastního života.
  • Dobrý pocit z toho, že jsem to nějak dokázala udržet celý rok (i když rozhodně ne úplně na 100%, o tom později). Ale člověk si prostě připadá, jako by dokázal nějakou velkou věc.
  • Schopnost najít na každém dni něco pozitivního nebo zajímavého, co by se dalo natočit. Jde to.
  • Téma k hovoru. Přestože bylo několik okamžiků, kdy vytáhnout mobil a vysvětlovat, že byste si potřebovali teď na chvilinku něco natočit, bylo lehce či těžce trapné, byla taky spousta chvil a situací, kdy se to vyloženě hodilo jako conversation starter nebo záminka pro změnu tématu, uvolnění atmosféry apod.

Další rady a doporučení

  • 1,5 vteřiny je víc než 1 vteřina. Znatelně. Aplikace umožňuje i tuto volbu a vřele doporučuji. Do jedné vteřiny se vážně nedá narvat moc, ale sami uvidíte, jak hodně se překvapivě občas vejde do 1,5 s.
  • Nedělejte žádné zběsilé pohyby. Před kamerou ani kamerou. Vteřina (i vteřina a půl) je strašně krátký úsek a než se mozek diváka zorientuje, už je další záběr. Když se k tomu ten záběr ještě hýbe, je to maximální guláš.
  • Výsledný výstřižek bude mít vždycky trochu jinou délku, než to vypadá, když ho v appce vystřihujete (tipuju, že kvůli keyframům, variabilnímu frameratu z mého telefonu nebo podobnému videovoodoo). Z mé zkušenosti to v záznamech z méno Lenova nejvíc odnášely záběry se špatným světlem, ty appka při přerenderování z nějakého důvodu zrychluje -> ve výsledku zkracuje.
  • Každý den se dá najít něco k natočení. I když si na to vzpomenete až úplně večer. Třeba vás čeká ještě jídlo, máte po ruce nějaký předmět, který s vaším dnem souvisel nebo ho máte nově, místo, které jste hezky uklidili, nebo to prostě na poslední chvíli namiřte na někoho ve stejném bytě, ať už to bude váš partner, dítě, rodič, spolubydlící nebo zvíře. Zvířata jsou nejvděčnější.
  • Vyplatilo se mi točit, když někde čekám (u doktora, na zastávce, na jídlo v restauraci…). Záběry se budou hodit a navíc to zkrátí čekání.
  • Když fakt nemáte co točit, vemte nějakou úplně rutinní každodenní věc (dopravní prostředek, obchod, kancelář…). Za pár let se tyhle věci promění a budete rádi, že je máte zachycené v původní podobě.
  • Pro připomenutí dne/zážitku často stačí jeden záběr na věc, která vám to celé připomene. Nemusíte mít perfektní záběr na sebe, jak skáčete padákem, pro připomínku postačí záběr na letadlo před odletem nebo na trávu s kusem padáku rozklepanýma rukama po přistání. Pokud to video tedy děláte hlavně pro sebe a ne pro machrování před ostatníma, jak je váš život hustej.
  • Najděte si parťáka. Pokud myslíte, že budeme mít problém udržet motivaci a myšlenku, domluvte se s někým, kdo by 1SE chtěl taky dělat a můžete si to vzájemně připomínat a podporovat se.
  • Nesesypejte se z toho, že na to jeden den zapomenete. Rok je strašné dlouhá doba a je logické, že na to nemůžete myslet neustále. Sama tam mám z minulého roku problémových dní hned několik. Když zapomenete (a nechcete mít jeden den vynechaný), máte 3 cesty, jak to nahradit:
    • Použít fotku z daného dne, pokud nějakou máte – bude to statické, ale autentické.
    • Použít video z jiného dne – když jde o něco, co se děje každodenně.
    • Provést reenactment (prostě situaci nasimulujte další den – třeba scéna, jak si Jarník obvazuje rozříznutej prst, opravdu není točená ten večer, co se to stalo, to jsme měli jiný starosti, ale zařazená je ve správném dni ;)
  • Nevyčítejte si, když nezachytíte ten nejlepší okamžik dne. Jde vám o deníčkové vzpomínkové video, ne o sebemrskačství. Teda doufám. Ty nejlepší okamžiky stejně nenatočíte. Tak se právě poznají. Užíváte si je tak moc a zaberou 100% vaší pozornosti, že si na nějaké točení videa ani nevzpomenete. A je to tak v pořádku. Neděláte totiž přehled nejlepších okamžiků svého života, ale záznam běžných momentů vašeho roku.
  • Ať tam dáte cokoliv, výsledek vždycky vypadá cool! To mám ozkoušeno. Jak to jde za sebou rychle v těch vteřinách, vypadá to akčně a dynamicky, i když jste natočili jen umytý nádobí a svoje nohy v bačkorách. Fakt.

 

Napsat komentář