Výsledky Reverse Harem průzkumu – část II

23. 5. 2010 by Lusi -

vysledky_pruzkumu

Druhá část výsledků průzkumu na téma Reverse harem a čeští otaku prováděného k mé přednášce na Animefestu 2010. V této části se podíváme, jak je to s oblíbeností reverse harémů, jednotlivých seriálů, jejich základních rysů a různých typů bišíků. Dojde i na potenciální reverse harémy v reálném světě :)

Tentokrát začneme otázkou, která měla zjistit oblíbenost reverse harémů obecně. Celkově převládala odpověď „ano“ a „spíše ano“ (ano 14%, spíše ano 51%) „Spíše ne“ odpovědělo 30% dotázaných a pouhých 6% uvedlo, že reverse harémy nemá rádo vůbec. Pro připomenutí – tuto otázku dostali již pouze ti, kteří uvedli, že vědí, co reverse harem je. Markantní rozdíly byly mezi názory mužů a žen. Zde grafy vypadaly následovně:

RH07RH08

Další otázky už dostávali pouze respondenti, kteří na předchozí otázku odpověděli „ano“ nebo „spíše ano“. Jak je vidět, bylo mezi nimi velmi málo zástupců silnějšího pohlaví a vypovídací hodnota samostatného vzorku mužů tak již není příliš vysoká. Přesto ještě v následující otázce rozdělím naposled grafy na pánské a dámské výpovědi.

Jde totiž o problematiku toho, co konkrétně se na dílech tohoto žánru dotazovaným líbí. A v jistých věcech se tu muži a ženy opět silně rozcházeli.  ;o)

RH09RH10

U odpovědí mužů například ani jednou nepadl faktor, který u žen naprosto zvítězil. Spousta bišíků :) Jelikož šlo o polouzavřenou otázku, sešlo se zde i mnoho nepředepsaných odpovědí. Překvapilo mě například „nekonečné množství variací yaoi pairingů„, které jsem do možností úmyslně nedala, abych nemohla být obviněna z ovlivňování svědků ;o)

Celkové skóre pak vypadá (ve zkrácené podobě) následovně: humor trhnul bišíky :D

grafik priorit

Další věcí, kterou jsem se průzkumem pokusila odhalit, byl nejoblíbenější reverse harem mezi českými otaku. A zde máme graf odhalující jasného vítěze:

graf oblibene

Přestože už Ouran nemá nadpoloviční většinu jako v případě první asociace na reverse harem, není pochyb o jeho vítězství. I další příčky vypadají podobně jak u grafu na první reverse harem asociaci. Akorát Yamato Nadsehiko výrazně poskočilo. Ačkoliv není třeba tím prvním, co se lidem při sousloví reverse harem vybaví, jeho obliba je evidentně značná. V případě takového Vampire Knighta je tomu naopak. Lidem se vybaví, ale na první příčky v oblíbenosti se nedostal.

Další dotaz směřoval na oblíbený typ bishounena. Naprosoto s přehledem zde vede kilďas/cool guy. V závěsu za ním postupně rošťák, hlavní favorit a drsňák. Za povšimnutí ale určitě stojí i typy definované přímo respondenty aneb ojedinělé individuální prefernce. Narozdíl od přednášky zde uvádím graf s plným seznamem:

RH11-011-ktery-typ-bishounena-v-reverse-haremu-je-vetsinou

Na ideální velikosti reverse harému se ale dotazovaní neshodli. Tam jde asi čistě o osobní preference. Jistou převahu získal názor, že 3-4 bišíci v reverse harému bohatě stačí. Nejméně byl kupodivu zastoupen názor, že čím víc, tím líp.

010-jaka-velikost-reverse-haremu-je-podle-vas-idealni

A dostáváme se k závěrečným dvěma otázkám, které byly bonusové pouze pro ženy. Odpovídaly na ně všechny ženy bez vyjímky – takže i notná část těch, které vůbec netušily, co je ten reverse harem vlastně zač. První dotaz směřoval na teorii existence reverse harémů v realitě a druhý na touhu po vlastním reverse harému. Musím se vůbec zmiňovat, že nadpoloviční většina žen by nějaký chtěla? Radši si výsledky prohlédněte sami :)

RH12-014-bonusova-otazka-pro-zeny-a-divky-premyslela-jsteRH13-015-bonusova-otazka-pro-zeny-a-divky-chtela-byste-mit

A to je vše. Doufám, že pro vás byly výsledky průzkumu přínosné a zábavné a že se brzy potkáme na nějaké mé další přednášce nebo u případného příštího průzkumu :) Reverse harémům zdar!

Napsat komentář