Tipy týdne – 2017 1Q

28. 4. 2017 by Lusi - , ,

TTlogo

Poslední várka tipů, které vycházely pravidelně jednou týdně na facebooku. Od teď budou vycházet už jen ve zcela náhodných intervalech (a pod jiným názvem).

Uzlíky na jazyku

~ 1. týden ~

Tipy týdne se nám přehouply do nového roku. Tentokrát tu máme pořad pro všechny lingvistické nadšence – amatéry, jako jsem já, který začal nedávno vysílat Stream. Jde o příjemně koukatelnou sérii Uzlíky na jazyku. (I když s postupem času musím dodat, že kvalita jednotlivých dílů je dost proměnlivá.)

Nagasaki Bio Park

~ 2. týden ~

Nagasaki Bio Park mám mezi svými cestovními cíli pro nějaké příští Japonsko už dlouho. Je to totiž to místo, kde mají most pro morčata a onsen pro kapybary.

Až minulý týden jsem ale zjistila, že mají Twitter a na Periscope vysílají přímé přenosy koupajících se kapybar. Ony se teda většinu přenosu ani nehnou, ale v tom je část toho kouzla

Pokemon Songs

~ 3. týden ~

Dnešní tip bude mít hodně úzkou cílovku, ale vydrželo mě to bavit skoro celý minulý týden, tak se musím podělit.

Pokud tedy 1) ovládáte japonštinu; 2) máte rádi pokemony; 3) máte slabost pro divnosongy, mám tu pro vás vybrané lahůdky.

But everyime they say X it gets faster

~ 4. týden ~

Tip za minulý týden volně navazuje na ten předchozí, protože díky němu jsem ho objevila.

Jde o video fenomén poslední doby, kde se vezme nějaký film nebo písnička, vytipuje se tam jedno častěji vyskytující se slovo a pokaždé, když na něj dojde, film/song se zrychlí.

Třeba při slově „Macarena“ v Macareně.
Nebo při slově „Never“ v Never gonna give you up.

Můj největší favorit je ale Pán Prstenů zrychlený pokaždé, kdy někdo řekne PRSTEN. Celá prodloužená verze Společenstva má tak jen necelých 9 minut

#everysecoondcounts 

~ 5. týden ~

Pravděpodobně vám v poslední době neuniklo hodně podařené holandské video, kde se Holanďané prezidentu Trumpovi snaží jeho vlastní rétorikou prodat myšlenku, že Holandsko by mělo být „Second“ (hned za USA s jejich současným sloganem „America First“).

Teď se ale inspirovaly i další evropské země a začaly postupně a koordinovaně (většinou v nejrůznějších late night show) v rámci projektu It’s great vydávat své vlastní verze daného videa. A jsou jedna lepší než druhá!

Celý tenhle projekt mě extrémně nadchnul jelikož:
1) Mám ráda Evropu táhnoucí za jeden provaz
2) Mám ráda humor
3) Nemám ráda Trumpa

Videa najdete na http://www.everysecondcounts.eu/ nebo http://www.itsgreat.eu/.

A přibývají každým dnem. (EDIT: V současné době už skoro nepřibývají, zato už se dávno neomezují jen na Evropu.)

Tak schválně, kdo podle vás udělal nejlepší video a zaslouží si být druhý? ^___^

Kapitán Demo – Na čínském zelí

~ 6. týden ~

Tipem týdne bude nakonec už sdílená nová pecka Kapitána Dema, protože rým „dej mi brzdu ženo / chci dostat položeno“ prostě tenhle týden nic nemělo šanci trumfnout

Srdce každého fanouška překladatelských perel (nebo českých fansubů) zaplesá…

A příští rok poběžím pro prezidenta!

Jay Foreman

~ 7. týden ~

Tipem týdne bude velice zaslouženě člověk, který mě vydržel bavit a překvapovat celý týden a stále nepřestal.

Na začátek bych měla poznamenat, že mám slabost pro vtipný týpky s kytarou, britskej přízvuk a Londýnské metro.

Takže tím, že tenhle britskej týpek s kytarou složil písničku se seznamem všech 270 stanic Londýnského metra, si mě okamžitě získal

Namátkou pár dalších:

No a krom toho, že má vtipný a random píšničky, má i pár božích rozdělaných pořadů na YoutTube. Třeba…

  • Unifinished London: O tom, co bylo v Londýně plánované, nedodělalo se, ale jsou o tom památky.
  • Map Men: Pořad s nejstylovější znělkou ever! Jo a taky je to o vtipných geografických zajímavostech

Nestůj a pojď do Norska

~ 8. týden ~

Tipem týdne je tentokrát kulturně-cestovatelský blog Nestůj a pojď do Norska, který se nedávno rozjel na sverige.cz. Obsahuje zatím sice jen dva články, ale oba mě tématem i obsahem dost nadchly, protože se mi přesně trefily do vkusu.

Autorkou je Radka z Nestůj a pojď a ta už svůj vlastní zavedený, obsáhlý a dost zajímavý blog má ), takže je jasné, že se je na co těšit

5-neprelozenych-norskych-slov-blog-0002-norsko-00

edges2cats

~ 9. týden ~

Umělá inteligence je dnes už na takové úrovni, že za vás může udělat to, co na internetu nejvíc potřebujete – nakreslit kočku! Konkrétně podle vaší čmáranice myší umí vytvořit více či méně reálnou „fotku“ více či méně děsivého stvoření složeného z částí koček, které má v databázi.

Vyzkoušejte sami!

A kdo má blíž ke kabelkám nebo botám než ke kočkám, má na stejné stránce šanci i na experimenty s kresbou těchto předmětů…

17159195_1200440533344933_4849713377902165626_o

Obvious Plant

~ 10. týden ~

Tipem za minulý týden je projekt Obvious Plant, týpka, který na různých veřejných místech nechává poupravené nebo zcela vlastní letáky, reklamy a popisky.

V poslední době internetem prolétlo třeba to, jak přejmenoval odstíny vzorků v obchodě s barvami.

Mě dostaly například i falešné letáky na adopci reálných koček.

tumblr_omm22x50Ji1u53c30o1_1280  tumblr_olhbu37Sfy1u53c30o8_540

Pink Trombone

~ 11. týden ~

Fonetika je děsně cool věda a jednou si určitě chci aspoň část prostudovat. Pokud jí rozumíte, užijete si asi následující tip ještě víc, než běžný random klikač, ale i bez znalostí je to sranda. Jde o nástroj, kde můžete nejrůznějším pojížděním myši (nebo prstů) po simulované ústní dutině vytvářet řeč, zpěv, nebo zvuky, které by teoreticky lidská bytost mohla vyluzovat. Enjoy!

Pink Trombone

Blessing ~New World Edition~

~ 12. týden ~

Dnešním tipem je písnička, která v sobě obsahuje dávku jak životních, tak jazykových lekcí

Historie songu je trochu obsáhlejší (kdybych se jednou rozhodla vydat sérii Příběh >japonské< písně, vydala by na samostatný článek).

Ve zkratce – písnička je původně složená k narozeninám pro tříletého synovce autora, je ale hrozně populární mezi internetovými zpěváky a dobře vhodná ke skupinovým projektům. Tohle je jedna z verzí z mezinárodní spolupráce. Pro nadšence do jazyků balada pro ucho  A kdyby vám nestačila, dejte si ještě tuhle verzi – jsou tam ty jazyky zas trochu jinak poskládané.

FORVO

~ 13. týden ~

Screenshot_1Dnešním tipem je stránka forvo.com, na které můžete zjistit výslovnost téměř jakéhokoliv slova ve strašné spoustě jazyků, přímo od rodilých mluvčích. A jako bonus můžete přispět tím, že nějaká slova, která v databázi chybí, sami ve svém rodném jazyce namluvíte. Já to chci určitě zkusit.

Navíc tam taky mívají různé tématické speciály zrovna teď třeba průvodce tím, jak se vyslovují názvy nejrůznějších skotských whisky.

Mimochodem, jedná se o úplně poslední Tip týdne. Tímhle čtvrtletím rubriku v této podobě uzavírám. Nějaké tipy sem nejspíš budu házet i nadále, jen v nepravidelných intervalech a s nějakým novým názvem (přijímám návrhy ).

 

Napsat komentář