Tipy týdne – 2016 1Q

11. 6. 2016 by Lusi - , ,

TTlogo

Trochu se zpožděním přichází přehled Tipů týdne z facebooku za první čtvrtletí roku 2016. Připravte se na další várku mých týdenních objevů a doporučení.

I Kveld med YLVIS – sesong 5

~ 1.týden ~

Tento týden začala pátá sezóna nejlepší talkshow ever, takže můj tip je jasný. I Kveld med Ylvis LIVE (neboli Dnes večer s Ylvis LIVE) je geniální talkshow plná všeho možného i nemožného, na kterou se kvůli humoru vyplatí koukat i v případě, že vás vůbec nezajímají hosté. Mají ji na svědomí 4 skvěli norští komici, z nichž ústředním duem jsou bratři Ylvisåkerovic, které můžete znát minimálně ze songu What does the Fox Say (ten mimochodem pochází taky z téhle show).

Pokud neumíte norsky, nevadí. Od internetových spasitelů (a často i od samotné TV Norge, kde se show vysílá) se totiž vždy dříve nebo později objeví i nějaké ty verze s titulky. A abyste si mohli udělat představu, co vás čeká, pokud jste nikdy žádný díl neviděli a nejste s jejich humorem obeznámení, přikládám pár kousků z letošního prvního dílu:

A capella – nová písnička, co si dělá srandu ze všech a capella skupin… a z jedné konkrétní trochu víc

Výroba salátu potmě – k tomu asi no comment

Muzikál během rozhovoru – můj osobní favorit

The Big Fat Quiz of the Year

~ 2.týden ~

Tip týdne přichází dnes s dvojitým zpožděním. Za prvé ho píšu až v pondělí a za druhé jde o tip na pořad, který se váže ke konci roku, kdy je vysílán. Nikdy ale není pozdě se na něj podívat, případně znovu podívat.

The The Big Fat Quiz of the Year je jedna z nejlepších věcí, co vám může britská televize přes svátky nabídnout. U mě osobně v posledních letech vítězí i nad vánočním doktořím speciálem (i když ten jsem letos tedy ještě neviděla).

Pokud si chcete udělat představu o britských panelovkách, Big Fat Quiz je tou správnou volbou. Obsahuje totiž v dostatečné míře to, co je podle mě vystihuje – otázky, nekorektní humor a anarchii.

Připravte se na něco, kde by 6 vtipných celebrit mělo odpovídat na otázky ohledně událostí uplynulého roku, ale v průběhu pořadu se tak nějak může stát cokoliv. Letos například proběhla spontánní koláčová bitka.

Big Fat Quiz of the Year se logicky vysílá pouze jednou ročně, nicméně je to tak dobré a oblíbené, že si občas Channel 4 najde nějakou záminku, jak obhájit i víc než jeden díl v roce – tak vznikly např. výroční kvízy, kvíz za 80. léta, 90. léta… a letos nakonec Big Fat Quiz of Everything.

Pro prvosledovače bych z těch letošních dvou ale doporučila spíš ten klasický (tj. The Big Fat Quiz of the Year 2015), bavila jsem se u něj celkově vyrovnaněji a i na nějakou tu zábavnou kvízovou anarchii došlo. Pokud byste ji chtěli ještě ve větší míře, pak už jen doporučím kouknout na díly z let 2005 – 2007 s Goth Detectives. Ty jsou dnes už legendární.

Hřejivé polštářky

~ 3.týden ~

Jelikož jsem celý týden strávila v Alpách, kde se mrazy plazily k -20°C, bude i tip týdne tématický – jednorázové hřejivé pytlíčky, které si někam strčíte a ony jsou tam celý den příjemně teplé. Já konkrétně měla tyhle.

Upřímně, není to zas až taková pecka, jak byste možná doufali, vydrží sice dlouho, ale zas tak moc toho tepla v mrazech venku neprodukují. To ovšem neznamená, že mít něco takového v rukavici nebo v kapse není v té brutální kose příjemná záležitost.

Abych to ještě upřesnila – dle mých pokusů fungují nejlépe v teplém prostředí (jakože ve vytápěné místnosti), to pak vyjedou i na inzerovaných 56°C nebo kolik se píše na obalu. Naopak v hodně chladném prostředí tolik nehřejí, ovšem na druhou stranu vydrží méně hřát třeba i 10 hodin a nemusíte se bát je mít v rukavici přímo na kůži.

V návodu se doporučuje aktivovat polštářek někde uvnitř v teplejším prostředí, to můžu potvrdit. Dál je pro udržení teploty ještě potřeba, aby se k němu dostávalo tak akorát vzduchu (co nejmíň, ale ne žádný), Zapínací kapsa od kalhot a vnitřek rukavice se ukázaly jako ideální prostředí.

Jsem kdyžtak zvědavá i na vaše postřehy zkušenosti :)

Hand Warmers

Tonight with Ylvis

~ 4.týden ~

Všimli jste si, že se držím a už dlouho v tipech nebyl žádný pochybný norský humor? Tak tentokrát bude pochybný norský humor v angličtině!

Jako perfektní úlitbu zahraničním fanouškům natáčí tuto sezónu Ylvis banda hned po skončení živého vysílání IKMY ještě krátký segment pro youtube v angličtině. A stojí za to.

Když vyjde, má u mě po ránu přednost i před Tak jde Zeit. Jsem si vědoma hrozby, že se nedozvím aktuální zprávy, ale zase se dozvím spoustu jiných jistě úžasných věci. Třeba o banánech. Nebo dívčích jménech.

history of japan

~ 5.týden ~

Tip za tento týden je sice jen jedno video, zato naprosto epické. Vše, co jste kdy chtěli vědět o historii Japonska, ale báli jste se zeptat. A to vše ve formě víc než stravitelné.
(Díky Nya-chanovi za tip.)

Doufám, že autor brzy zpracuje i nějakou další zemi. Mezitím můžete proklikat třeba jeho vines, některé taky nejsou špatné a hlavně jsou totálně random.

Kollektivet

~ 6.týden ~

Říkala jsem si, že už tu dlouho nebyli žádní Norové ;) A Syky na Game Jamu říkal, že nezná Kollektivet, tak jsem se rozhodla pro menší osvětu v tomto směru a sama se ponořila do hlubin youtube a našla i mně předtím neznámé perly, které už dva týdny poslouchám ve smyčkách. Takže díky, Syky :D

Kollektivet je parta (lehce proměnlivého složení) kolem stejnojmenného pořadu na norské TV2. Po internetu je proslavily především parodie a další písničky. Jejich pořad sice nedávno už skončil, ale videa po nich naštěstí zůstala.

Několik mých tipů:

  • Compliments – tohle video už jste možná na internetu potkali, ale nestárne
  • Things about stuff – hluboká indie píseň o různých věcech a tak… můj momentální favorit
  • ÆØÅ – jejich neslavnější písnička o výhodách norské abecedy
  • Olé olé – nechápu, jak to, že tohle není největší letní hit. Mezinárodní!
  • Naughty Boy – všichni aspoň jednoho takového známe…
  • TMI – prostě too much information

Engine for Gabriel

~ 7.týden ~

Chtěla jsem ty Nory v tipech týdne nechat chvíli odpočívat, ale ještě tenhle týden to nebude (i když už mám záložní buffer plnej nesouvisejících tipů, fakt) ;). Tentokrát tu mám totiž tip na to, jak se stát součástí Ylvis klipu k sogu, který vyjde co nevidět. Stačí natočit a poslat minivideo dle instrukcí zde.

Background story: Kdesi v Africe žije týpek jménem Gabriel Nderitu, co se snaží si doma amatérsky postavit letadlo a vzletět s ním. Už jich takhle postavil asi 14, ani jedno se neudrželo ve vzduchu, ale borec to nevzdává. Ylvis na něj narazili náhodou a vytáhli to jako téma v IKMY talkshow, když měli jako hosta šéfa Norwegian aerolinek, aby jako odborník posoudil, co dělá Gabriel pořád špatně. A zdá se, že mu prostě chybí větší motor.

No a jak mu lépe pomoci, než složit podpůrnou písničku pro sbírku na motor pro Gabriela. A aby se v klipu ukázala podpora celého světa… no, tak na to jsou ta naše videa!

Kdo jste zvědaví, co už všechno lidi poslali, můžete mrknout sem (a možná najít i mě :) )

A jelikož už je dokonáno, můžete se dnes podívat na finální klip. Já v něm nejsem, zato je tam týpek z Prahy, co o pár dní později popošel o pár kroků dál než já a s tím videem se probojoval. Chm, dodnes se mi ho nepodařilo vypátrat, abych se na něj mohla ošklivě podívat.

P-noy – Taste of Asia

~ 8.týden ~

Dnešní tip je po delší době z oblasti asijských potravin. Jedná se o filipínskou prodejnu nápojů a dalších potravin v Praze. Existuje už dlouho, ale až teď nám vyšlo se do ní zajít podívat.

Seženete tam spoustu zajímavých asijských potravin, z toho některé na Prahu i docela unikátní (myslím, že krevetový masox jsem viděla prvně). Nápoje, chipsy, dochucovadla – vše podle mě především z Filipín, Thajska a Koreje. Součástí obchodu je i juice bar, který jsme zatím nevyzkoušeli, ale vypadal slibně.

Obchod sídlí na adrese Karmelitská 16, facebookovou stránku moc neudržují a web jim taky nefunguje (*aktualizace: vypadá to, že už s ním něco udělali), ale věřte mi, že tam stále najdete asijské dobroty za rozumnou cenu.

p_noy

NaNoRenO

~ 9.týden ~

Minulý týden mi bujaré narozeninové oslavy a další Real life věci zabránily sepsat tip týdne včas, ale neochudím vás o něj. Tentokrát je tipem měsíční výzva na vytvoření visual novely, do které jsem s jedním úžasným týmem také zapojená. NaNoRenO.

Challenge trvá celý březen (deadline pro odeslání je dokonce až 8.4.), takže jestli jste si někdy chtěli zkusit vytvořit nějakou tu malinkou ren’ai hru v rychlosti, ještě se stíháte zapojit.

Pokud byste byli zvědaví, co tvoříme my, tady je malý sneak peak;)

NaNoRenO

Algo-rythmics

~ 10.týden ~

Dnešní tip se tématicky vztahuje k tomu, že jsem se minulý týden učila programovat. Takže pro matadory v oboru to bude jistě pravěká záležitost, pro nás nováčky docela zjevení.

Jedná se o projekt Algo-rythmics – řadící algoritmy demonstrované pomocí lidových tanců. Kromě toho, že je to edukativní, tak je to také takové „oddly satisfying“… skoro až jako sledování defragmentace Windows 98 (ta se mimochodem dá na Youtubu taky sledovat ;) )

Jedna z ukázek:

IMPROvariace

~ 11.týden ~

Na nějaký ten improvizační zápas jsem se chystala tolik let, až jsem úplně zapomněla, že jsem vlastně ještě na žádném nebyla. Takže díky Hance a Kubovi, že mě tam konečně vytáhli :)
IMROvariace je divadelní skupina, která má improvizaci v malíku a soubojový formát mají za ta léta taky dost dobře vyladěný. Z výsledku jsem byla hodně příjemně překvapená. Poměr vtipnosti a trapnosti vycházel docela drtivě ve prospěch první jmenované a ještě ke všemu měli týmy v barvách Portálu ;)

Pokud budete mít někdy v Praze příležitost se na ně zajít podívat, doporučuji. A lístky si rezervujte radši předem, bývá o ně boj, jak jsem pochopila.

IMPROvariace

Wicked

~ 12.týden ~

Věděli jste, že druhý díl Asistenta Detektiva Zbyška vznikal za zvuku hudby z jednoho muzikálu? Pokud chcete lehce nahlédnout do myslí autorů hry v době vývoje, pusťte si Wicked, nebudete litovat.

A kromě toho je to teda taky výborné hudebně. Poslouchám to teprve krátce, takže zatím jen pomalu odhalují a obdivuji jednotlivé hudební vtípky. Ale každopádně už máme cíl pro náš příští výlet do Londýna ;)

Celý playlist zde – není možné ho vkládat.

liška Vixey

~ 13.týden ~

Dnešní tip je docela přímočarý. Tenhle týpek prostě má doma lišku! Liška se jmenuje Vixey, má nějaký životní příběh, celé je to vlastně kampaň proti kožešinovým farmám, ale hlavně: Má. Doma. Lišku. A taky ji poctivě průběžně fotí a natáčí. Už jen to zajistí člověku jako já dlouhé hodiny klikání s blaženým výrazem ve tváři :3
Na stránkách kromě fotek a videí najdete i spoustu užitečných informací včetně fóra pro liškofily, ostatně podívejte se sami.

Jinak není tedy rozhodně jediný, kdo v ČR chová lišku. Kdyby vám to nestačilo, můžete se mrknout třeba na lišku Mínu, co byla i se svým majitelem nedávno u Krause.

Aktuální tipy můžete sledovat na stránce Lusi’s Vortex na facebooku.

Napsat komentář