Tipy týdne – 2016 2Q

15. 7. 2016 by Lusi - , , ,

TTlogo

Půlka roku 2016 uběhla jako voda a přichází tedy už druhá letošní dávka Tipů týdne z facebooku. Standardní mix mých týdenních objevů a doporučení za druhé čtvrtletí.

Příslovník

~ 14.týden ~

Původně měl být tipem týdne super podnik Veselá palačinka, ale pak přišla Zuzka s Příslovníkem a nebylo cesty zpět.

Generátor nových přísloví, která jsou mnohdy tak trefná, až to bolí, najdete na adrese http://utkl.ff.cuni.cz/prislovnik/ a zabaví vás kvalitně a na dlouho. Stačí kliknout na „Sestav nové přísloví“.

Teaser:

  • kdo si počká, ten se směje nejlíp
  • tonoucí netleská
  • pes, který štěká, něco stojí
  • každý chvilku prd ví
  • kdo šetří, ať nejí

Ale do té palačinkárny taky někdy zajděte, pokud se občas pohybujete kolem Smíchova, rozhodně doporučuji :)

Garfunkel and Oates – Secretions

~ 15.týden ~

Nedávno jsem přišla na to, že má oblíbená ženská komediální hudební dvojka Garfunkel and Oates loni na podzim vydala nové album, na kterém najdete poslední pecky, které možná znáte z jejich youtube a seriálu za poslední cca 3 roky, ale třeba také přepracovanou studiovou verzi jejich klasiky Self esteem („My self esteem’s not low enough to date you“ – jedna z mých neoblíbenějších).

Mix písniček je tradičně pěkně vyvážený. Některé jsou extrémně vtipné, některé silně disturbing, některé mrazivě vážné. Jo a některé všechno naráz.

Pár mých tipů:

  • Sports Go Sports – Ještě nikdo nepopsal můj vztah ke sportu výstižněji :)
  • Such a Loser –  Moje momentálně nejoblíbenější. Kdyby to šlo, nechám si ji zarámovat.
  • 29/31 – O pohledu na svět očima stejné ženy ve 29 a 31 letech.

Animoterapia

~ 16.týden ~

Animoterapia je série youtube videí. Jedná se o velmi realistické dokumenty mapující krutý život zvířat na Slovensku a jejich vnitřní svět.

Sledovat na vlastní nebezpečí, mládeži nepřístupno, však to znáte :)

Moji oblíbenci jsou netopýr, sova a komár. Co vaši?

The Secret Life of the Lolita

~ 17.týden ~

V rámci rozšiřování obzorů jsme na Animefestu zašli i na jeden lolití program. A narazili jsme tam na největší a nejvtipnější překvápko celého víkendu – sérii The Secret Life of the Lolita aneb Vše, co jste kdy chtěli vědět o lolitkách, ale báli jste se zeptat.

Chtěla jsem se dozvědět něco nového a rozhodně jsem nebyla zklamaná, nebudete ani vy! Lolity evidentně mají i smysl pro humor.

GISHWHES

~ 18.týden ~

Dnes půjde o „tip na léto“ :) První týden v srpnu se totiž koná G.I.S.H.W.H.E.S. – Greatest International Scavenger Hunt the World Has Ever Seen. Už podle názvu můžete odtušit, že se jedná o epickou mezinárodní akci, které se ale může zúčastnit kdokoliv a teoreticky by ani nemusel vystrčit paty z domu. Akorát by si to asi tak neužil.

Jde o takovou masivní achievement game křísnutou kreativitou, nestereem a dobročinností. Během jednoho týdne se v patnáctičlenném týmu snažíte splnit co nejvíce úkolů ze seznamu. Úkoly jsou opravdu nejrůznější, včetně takových, které by vás ani ve snu nenapadly (od nakrm bezdomovce po udělej pedikúru stormtrooperovi).

Více vám objasní oficiální video nebo stránky.

Registrace jsou stále ještě otevřené.

Liber Facialis

~ 19.týden ~

Tentokrát si dáme něco poučného: Liber FacialisKarel IV. a jeho život na pseudofacebooku. Naprosto epesní projekt České televize. Doufám, že takhle v dnešní době vypadají učební pomůcky často. Fakt věřím, že bych si toho touto formou zapamatovala z historie mnohem víc. No, nikdy není pozdě, jdu to dočíst a vám můžu jen vřele doporučit :)

week19

Lidé z praxe

~ 20.týden ~

Dnes nepůjde o žádný internetový bizár ani náhlou posedlost, ale o sérii poměrně příjemně poslouchatelných přednášek od zajímavých lidí. Mluvím o projektu Lidé z praxe, na jehož záznamy z přednášek na youtube jsem narazila v podstatě náhodně, ale všechny, co jsem zatím zhlédla, byly v něčem poučné. A taky jsem zjistila, že Jan Kraus je nečekaně velkej borec. Získal můj respekt.

week20

Lynda Woodruff

~ 21.týden ~

Lynda Woodruff je fiktivní mluvčí Evropské vysílací unie (EBU), která je zahraná tak dokonale, že spousta lidí nevěří, že nejde o reálnou osobu, a z těch co ano, mají někteří stejně údajně problém smířit se s tím, že ve skutečnosti jde o švédskou zpěvačku Sarah Dawn Finer.

Pokud jste letos sledovali Eurovizi, mohli jste vidět tenhle Lyndy proslov:

Její historie jde ale mnohem dál, až do roku 2012, kdy s ní během švédských veřejných eurovizních předkol natočili první fabulační reportáž, kde měla u diváků takový úspěch, že hned ve stejném roce vyhlašovala oficiální švédské výsledky a později následovaly další reportáže. Na většinu jejích výstupů se můžete podívat zde.

A pokud vám to nestačilo, můžete se mrknout třeba ještě na to, jak to dopadlo, když ji nechali provádět po Stockholmu letošní nic netušící soutěžní britské duo – sledujte tady.

Learn Korean – learnflylove.com

~ 22.týden ~

Četla, proklikala a viděla jsem několik minikurzů vysvětlujících základy korejské abecedy a výslovnosti, ale na skutečné pochopení krásy a vnitřní logiky hangulu mi suverénně nejvíc pomohlo tohle video:

Patří k lekcím ze stránky http://www.learnflylove.com/ a přestože jsem zbytek zatím neviděla, věřím, že by i zbývající videa mohla být podobně užitečná. Ke všem videím patrně existují i pdfka, pokud je to pro vás preferovanější způsob příjmu informací, i když kvůli výslovnosti je minimálně pro mě audiovjem k nezaplacení.

——

Tak trochu související bonus – kdo chcete pomoci severokorejským uprchlíkům na cestě za svobodou, můžete omrknout a případně podpořit tuhle fajnovou organizaci – Liberty in North Korea.

Mya the Pomsky

~ 23.týden ~

Dnešní tip míří zas jednou přímočaře na první signální všech milovníků lišek nebo psů. Na internetu se totiž objevil liškopes! Přesněji řečeno pes, který vypadá jako liška. Jmenuje se Mya a jde o fenku poměrně nového plemene s názvem Pomsky, které vzniklo křížením rasy Pomeranian (Německý trpasličí špic) a Huskyho. Většinou z toho vyleze takový trochu sražený střapatý roztomilý husky, ale v případě Myi se ze štěněte vyklubala malá liškoidní senzace, která v posledním týdnu zaplavila internety.

Pokud se vám Mya líbí, můžete sledovat její Instagram.

mya1mya2

 

WorkFlowy

~ 24.týden ~

Typy tipů týdne jsou rozmanité, a tak se dneska podíváme na jednu aplikaci. Kontrétně na WorkFlowy, aplikaci na poznámky ve formě seznamů.

Jakožto milovník to-do listů, seznamů seznamů a dalších organizačních libůstek jsem schopná skoro všechno, co si potřebuji zapsat, převést na seznam.

Do nedávna jsem v rámci pokusů o co nejjednodušší systém na všechno (od to-do listů, přes nápady po zárodky článků) používala Google Keep. Ne na vše je ale úplně vhodný, tak jsem se po jednom jeho kiksu se synchronizací rozhodla vyzkoušet i něco jiného. Volba padla na WorkFlowy, jelikož ho měl už z části ozkoušené manžel a vypadalo použitelně.

Největší výhodou oproti Keepu je možnost zanořování seznamů. A to snad až donekonečna :) Celkově jde všechno narvat do jednoho velkého stromu, což ve finále dost usnadňuje orientaci při hledání konkrétního seznamu. Jo a taky u workflowy pociťuji rozhodně lepší a rychlejší synchronizaci mezi všemi zařízeními. A klávesové zkratky jsou příjemným osvěžením. Ve srovnání s Keepem mi ale chybí barvičky, jednoduché odškrtávání položek, možnost sdílení seznamu přímo z mobilní appky, nastavení přidávání na začátek seznamu a upomínky.

Po čase jsem přišla ještě na jednu takovou nepříjemnost, v základní verzi má měsíční limit vytvořených položek nastavený na 250, což mně jakožto seznamovému megalomanovi teda moc nestačí. Dá se to ale snad obejít tím, že pokud se rozhodnete registrovat a uděláte to přes můj link, navýší automaticky limit vám i mně. Takže kdo se rozhodnete využít, registrujte se kdyžtak tudy: WorkFlowy Invite

Pokud si libujete ve vytváření seznamů, WorkFlowy se vám určitě zalíbí. Já osobně se chystám používat obě appky souběžně, protože každá se ve výsledku hodí na něco trochu jiného.

Jsem zvědavá na naše názory…

Geography Now

~ 25.týden ~

Tipem za minulý týden je YouTube série Geography Now, kterou mnoho z vás jistě v poslední době zaregistrovalo, protože nedávno vyšel díl věnující se ČR.

Série vychází momentálně každou středu a v přibližně desetiminutových dílech propírá postupně všechny země na světě od A do Z. Momentálně je u D :)

Ke každému dílů vychází ještě bonus v podobě Fun With Flags Flag Friday ;) kde se rozebírá vlajka dané země (v dřívějších dílech to je součástí hlavního pořadu).

Odkazy:

Working!!!

~ 26.týden ~

Pokud jste nad anime Working/Wagnaria zlomili hůl někde v první nebo druhé sérii s tím, že se nikam nehýbe děj, doporučuji vám vyzkoušet sérii třetí, protože tam se [spoiler] všechno vyřeší! [/spoiler]

Mně v těch prvních sériích sednul humor, ale věčně mi zážitek kazily myšlenky typu „Kdy už se konečně dají dohromady!?“, „Tohle už jí přece musí dojít!“, „Kdy už jí to sakra řekne?“ nebo „Teď už se ale fakt musí potkat!„. Jo a taky to věčné mlácení hlavního hrdiny jednou z hrdinek dost rychle přestalo být zábavné…

Na třetí sérii jsem se ale přesto rozhodla zkusit podívat a nestačila jsem zírat. Následují opět trochu spoilery.

Takže: žádné další zbytečné mlácení, jonkomový humor převedený do anime zde stále neztrácí na kráse a především všechny zápletky a vztahy, u kterých jsme my diváci tak dlouho čekali (a někteří už ani nedoufali), že se někdy vyřeší, se v této poslední sérii opravdu vyřeší. Všechny. Do jednoho. Ultimátní uspokojení pro jedince, kteří nemají rádi otevřené konce! Tohle bylo víc než jsem si troufla doufat. Takže všem s podobným smýšlením vřele doporučuji!

week26

Aktuální tipy můžete sledovat na stránce Lusi’s Vortex na facebooku.

Napsat komentář