Tipy týdne – 2015 4Q

7. 2. 2016 by Lusi - , , ,

TTlogo

Od loňského října zveřejňuji na facebooku každý týden jeden „tip týdne“, který by mohl alternativně být většinou nazván i „objev týdne“ nebo „obsese týdne“. Každou neděli v něm představuji jednu věc, která mě za daný týden nejvíc zaujala, bavila nebo zaměstnávala. Jednou za čtvrt roku to plánuji sesypávat do článků, jako je tento. Takže hurá na první čtrnáctku:

41. týden – ** Neko Atsume **

Mobilní simulátor toho, že máte dům a chodí vám tam kočky. Zní to jednoduše, je to jednoduché, ale kdo nezkusí, nepochopí. Je to neuvěřitelně roztomilé a návykové. Stejně tak, jako jsem se tím nakazila já, přenesla jsem svou úchylku na další ubožáky a díky tomu už to nemusím podrobněji popisovat, protože to za mě udělala Hitomi :3

41

42. týden –  ** You’re Never Weird on the Internet (Almost) **

Felicia Day sepsala autobiografii, která je (stejně jako ona) naprosto boží a ohromně čtivá. Knížka je napsaná neskutečně vtipně a otevřeně. A především je hrozně inspirující. Aspoň na mě tak působila.

Minimálně pro všechny „ženy na internetu“ povinná četba :) Link na Goodreads.

42

43. týden –  ** Akicon 2015 **

Tip toho týdne je jednoznačný – festival japonské kultury, který se koná příští víkend a který mi momentálně zabírá každou chvíli volného (i nevolného) času.

43Co vás přímo ode mě čeká?

  • Všemi informacemi vybavený luxusní infostánek (neváhejte se zastavit, na cokoliv se zeptat nebo nahlásit jakýkoliv problém mému hvězdnému týmu)
  • Anime zpívánky – tradiční zpívací a hrací workshop v pátek večer
  • Přednáška o třídění odpadu v Japonsku – volně navazující na loňskou toaletní
  • Vystoupení v aj-do-ru, šla jsem do toho i letos
  • Blesková přednáška v sobotním bloku, téma je zatím neveřejné

Kromě mých kousků vás ovšem čeká i spousta další zábavy a poučení. Dorazte, budeme se těšit!

44. týden – ** Kamisama Hajimemashita **

Dnešní tip bude trochu genderově nefér, protože jde o ultimátní guilty pleasure anime, které bych mužské části populace s klidným srdcem doporučit nemohla.

Pokud ale jde o ženy a dívky, tak která z vás by neocenila mít vždy při ruce bishie liščího démona, který udělá vše, co vám na očích vidí, a ještě je u toho dostatečně cool? To mu pak odpustíte i všechny ty příběhové díry a logické nesrovnalosti. Navíc hlavní hrdinka je poměrně snesitelná, takže další plusové body.

Kdybych měla tohle anime přiblížit pomocí jiných, tak je to dost přesně, jako byste zmixovali Fushigi Yuugi, Inuyashu a Kamichu :)

Tenhle seriál je jednoznačně nehorázný kalkul chladnokrevně cílený na ženskou psychiku, ale zatraceně dobře spočtený. Takže pokud potřebujete pohladit po své dívčí dušičce, vyzkoušejte ho.

44

45. týden – ** Hanabi Sushi House **

Dnešní tip je na mou nejoblíbenější japonskou restauraci v Praze. Je totiž jediná, co znám, kde vám udělají ojakodon, co chutná výborně a autenticky, a ještě si můžete dovolit tam na něj zajít častěji než jednou za dva roky :)

Sushi jsme tam nikdy neměli, ale Jarník jakožto expert na unagi dává za místní úhořovou mističku také palce nahoru.

http://www.ihanabi.cz/

20151107_123756  20151107_123806

46. týden – ** Tak jde Zeit **

 Pokud jste to náhodou ještě nezaregistrovali, v posledním měsíci se nám na české youtubové scéně objevila nová celebrita, která se vyloupla z twitterové celebrity a mediálního magnáta známého pod nickem Starý mrzout.

Každovšednodenní svěží ranní relace je něco, co nám tu chybělo. Obsahuje přesně vyvážený mix důležitých informací a kikotin, který vás adekvátně připraví na následující den. Vhodnější pořad ke sledování u snídaně nenajdete!

47. týden – ** Pokáč – Vymlácený Entry **

Tip za tenhle týden je opět jednoznačný, jelikož Pokáč vydal dlouho očekávaný klip k písničce Vymlácený Entry, jehož jsem hrdým backerem (to se pozná tak, že mě najdete v poděkování na konci ^^). Každopádně interpret, písnička i klip stojí za to, abyste jim věnovali trochu pozornosti, pokud jste tak doteď neučinili.

48. týden – ** Sima Martausová **

Tipem týdne je, jak bylo předem naznačeno, slovenská písničkářka Sima Martausová. Dokážu ocenit, když to někdo myslí upřímně :) A to je z jejích píniček cítit. Navíc se dá poslouchat téměř v každé náladě.

Namátkový výběr doporučených písniček:

  • Banánová šupka – taková příjemná o životě
  • Lara – zatím stále moje nejoblíbenější
  • Pamela – možná trochu ohrané téma v tomto žánru, ale pěkně zpracované
  • Že-na – vhled do ženské mysli s nadhledem :)

49. týden – ** #trpytivaradost **

Tipem za uplynulý týden je projekt Třpytivá radost, jehož organizátorky momentálně sbírají vaše nenošené cetky a před Vánoci je rozdistribuují holčičkám v dětských domovech. Podrobnosti najdete na eventuJá už svůj balík připravila, tak se taky přidejte! Posílat nebo nosit můžete do 14.12.

P.S. Pro kluky je tu obdobná akce ‪#‎radostnaprovazku‬.

Tenhle tip už je trochu pasé, ale tak třeba příští rok…

50. týden – ** Vánoční playlist **

Pomalu ale jistě se nám blíží vánoční čas, tak jsem se rozhodla v tipu za tento týden nasdílet svůj playlist, který budu sjíždět letos o adventu. Je samozřejmě tématický, ale netradiční. Nechybí nekorektní písně, melancholie ani kýč :)

Playlist zde!

Hezký sváteční čas! A budu ráda, když se podělíte o své tipy na netradiční vánoční písně, ať můžu do příštího roku zase prostřídat.

51. týden – ** Star Wars IV – komentovaný OST **

Původně jsem jako tip týdne chtěla dávat interkativní stromeček na mazací tramvaji, ale jelikož jsou teď Star Wars ještě žhavější téma než Vánoce, vybrala jsem něco pro hudební fajnšmekry: tento epický playlist soundtracku k epizodě IV, který obsahuje u každého videa poměrně detailní popis toho, co tam kdy jaký nástroj hraje a proč. Enjoy.

52. týden – ** Asistent detektiva Zbyška 2 – Vražda v Orion Expresu **

Dnešním tipem je druhý díl nejlepší české detektivní visual novely Asistent detektiva Zbyška.

Doba mezi svátky je ideálním časem, kdy si zahrát pořádnou ujetou visual novelu se spoustou rozhodování a delfínem v hlavní roli!

Pokud jste nehráli ani první díl, tak vězte, že na seznámení s ním je teď taky ideální doba :)

Pokud jste první díl hráli a líbil se vám, dvojku si určitě nenechte ujít. Má všechno, co jednička, ale ve větší míře. A možná i něco navíc.

Návštěvníky conů můžu navíc ještě nalákat na speciální linii, která se vám určitě bude líbit, a na skvělé přednášky, které ve hře můžete navštívit, když budete šikovní. Za sebe doporučuji určitě Kreativní využití prázdných papírových rolek, Mé spirituální já a Kolik je hodin.

52

53. týden – ** Krycí jména (Codenames) **

Rozhodně nejhranější a nejoblíbenější hrou letošního silvestrovského víkendu byla nová hra od Vládi Chvátila – Krycí jména.

Jedná se o pravidlově nenáročnou (ale na přemýšlení naopak poměrně náročnou) párty hru, která má rychlý spád a velkou výhodu v tom, že je v podstatě pro neomezený počet hráčů (dva týmy, každý minimálně po dvou hráčích). Přestože jedno kolo/hra je odehrané do 15 minut, vydrží vám to zpravidla jako zábava na dlouhé hodiny.

Hlavním prvkem hry je vymýšlení jednoslovných nápověd, které vašemu týmu pomůžou odhalit co nejvíce slov vyložených na hrací ploše naráz.

Ke hře navíc existuje i mobilní aplikace, která vám zjednoduší měření času a případně poskytne i další vychytávky.

Pokud hledáte nějakou krátkou zábavnou hru pro menší až středně velkou partičku lidí, rozhodně doporučuji vyzkoušet.

53

 

Aktuální tipy můžete sledovat na stránce Lusi’s Vortex na facebooku.

Napsat komentář