Tipy roku – 2020

27. 5. 2021 by Lusi

TTlogo

Po roce Vánoce, Vánoce, nový rok, 4 měsíce pauza a moje tipy přicházejí! Ano, i letos vám nakonec přináším přehled mých top 10 objevů z loňského roku.

Fable the Raven

První loňský lockdown a zároveň období těhotenských nevolností jsem trávila z velké části sledováním videí vtipných a inteligentních ptáků na YouTube. Nejvíce si mě získala havranice Fable a její chovatelka, sokolnice Amy, z kanálu Falconry and Me. Z českých mě do kolen opakovaně dostávalo video, kde žako Pipina neustále nevyžádaně opakuje „dáme kafíčko“. Nevím proč, ale pobaví mě dodnes. Kdyby vás to zajímalo, můžu se pak podělit i o tipy na další mluvící ptačí borce, včetně japonských.

Alien in Bohemia

Týpek z Bangladéše žije už pár let v ČR, kreslí o tom komixy a mimo jiné stojí i za Bohemia Memes. Myslím, že na Instagramu jsem jeho účty sledovala už dřív než v roce 2020, ale jeho podcast Aliens of Prague jsem začala poslouchat tuším až v únoru 2020 ve vlaku. (Bývaly doby, kdy se ještě jezdilo vlakem. I mezi okresy!) V předloňských tipech jsem ho každopádně nedoporučovala, tak ho šoupnu sem. A taky, ať to mám jako upomínku, že bych ty podcasty mohla doposlouchat. Nicméně ta část z nich, co jsem slyšela, byla celkem zajímavá, takže jim určitě dejte šanci, pokud vás zajímá život cizinců u nás.

   

Repelent z rozmarýnu

Ano, i tohle považuju za jeden z objevů roku a rozhodně za tip, který ráda nasdílím. Podle starých babských rad jsme si zkusili vyrobit přírodní repelent z rozmarýnu, ale já jakožto těhotná radši přecejen na první cestu mimo beton zvolila pro jistotu starou dobrou chemii. Když jsem po krátké procházce stejně hned našla jedno klíště přisáté a druhé relaxující na mém kotníku přesně v místě, kam jsem předtím nastříkala OFF, řekla jsem si, že už nemám co ztratit a přešla na rozmarýn. Od té doby ani jedno klíště.

Postup je následující:

  • Rozmarýn (25g) přelít vařící vodou (0,5l), případně v ní povařit.
  • Scedit a po vychladnutí přidat lžíci octa.
  • A je to!

Trash Taste

Trash Taste je (video)podcast tří anime youtuberů žijících v Japonsku. Přestože anime sleduji už jen hodně sporadicky, poslouchat tyhle tři šašky (plus občasného hosta) mě nějak prostě baví. A mám s jejich poslechem spojené kusy loňského roku. Dělali mi společnost u výroby fotoknih i u nočního kojení. A musím přiznat, že nejvíc mě baví části, kde řeší random storky, ať už z dětství nebo ze záchodků na conech. A nebo třeba z pracovního pohovoru:

7 samurajů (Yatta! Podcast)

A když už jsme u těch podcastů, proč si nepřihřát i vlastní polívčičku. Kdo totiž v roce 2020 nebyl v žádném podcastu, jako by nebyl. I já jsem tedy měla tu čest se v jednom několikrát lehce mihnout, ale doporučovala bych vám ho jinak samozřejmě i bez ohledu na to.

Jde o Yatta! Podcast o Japonsku, v jehož rámci loni vzniklo několik dílů „seriálu“ 7 samurajů, kde nás 7 (tedy vlastně 9) českých individuí různým způsobem spjatých s Japonskem poskytovalo svůj pohled na Japonce a Japonsko vždy v rámci jedné konkrétní otázky. A že byla paleta názorů i osobností fakt pestrá. Od cestovatelů přes ředitele českého centra v Tokiu až po majitele rámen baru.

Yatta | Podcast o Japonsku · 7samurajů #01: První kontakt s Japonskem

Ellie Fox

Pokud sledujete kanál Only in Japan, patrně jste loni zaznamenali interní šarvátky, které bohužel dopadly tak, že jeho zakladatel a dosavadní moderátor John Daub musel kanál opustit (nemusíte ovšem úplně zoufat, už založil nový vlastní kanál a jede na něm hodně podobný obsah jako dřív).

Nicméně produkční společnost, co jí zůstal v klíně původní kanál, se musela poohlédnout po nových moderátorských talentech mezi j-vloggery. A udělali to formou soutěže/konkurzu.

Jednou z účastnic byla i sympatická a talentovaná Slovenka Eliška Šikulová alias Ellie Fox, o které jsem překvapivě do té doby vůbec nevěděla a byla to škoda. A nejenže se stala jednou ze čtyř finalistů (z více než 200 účastníků), nakonec to i vyhrála a stala se tak jednou ze dvou nových moderátorů a tvůrců na tomto kanále. Takže ohromný úspěch pro ni i pro náš středoevropský region ;)

Díky tomu jsem všemu jsem ale narazila i na její samostatný youtube kanál Ellie Fox 旅狐, který můžu určitě taky doporučit. Krom zajímavých videí a postřehů z Japonska na něm i hraje na šamisen, koto a erhu!

The Breadwinner

Z filmů, co jsem loni viděla, ve mě největší stopu zanechal pravděpodobně The Breadwinner / Živitel. Jde o irsko-kanadsko-lucemburský animovaný snímek z prostředí Afghánistánu pod nadvládou Talibánu, který je tak trochu pohádka, AKORÁT ŽE VŮBEC! I když se tak navenek tváří a prezentuje.

Hlavní hrdinkou je jedenáctiletá dívka, která se poté, co byl její otec neprávem odvlečen do vězení, ocitá v situaci, kdy se musí nějakým způsobem sama postarat o rodinu, přestože jako dívka nesmí ani sama vyjít na ulici. Rozhodne se tedy vydávat se za muže a stává se tak takovou novodobou Mulan v o mnoho drsnějším příběhu, kde jde doslova o život. A nejeden.

Breadwinner je animovaný film, který ve mě loni vyvolal jednoznačně nejvíc emocí (a to jsem ten samý rok viděla třeba i Koe no katači). Ještě zajímavější je ale to, že to byly docela nové druhy emocí. u animáků běžně neočekávané. A rozhodně ne jen pozitivní. Doteď ve mě zůstal hněv, vztek, pocit bezpráví a bezmoci. A obdiv k tvůrcům, že se jim to povedlo tak úžasně předat divákovi. Vše je o to silnější, že se film zakládá na pravdivých reáliích.

Je to prostě film, který bych všem (dospělým) doporučila, přestože sama bych ho ještě hodně dlouhou dobu nechtěla vidět podruhé.

breadwinner

Zhudebnění výroků Andreje Babiše

A cenu za nejlepší a nejvtipnější hudební počin roku získává… zhudebnění nesmyslných výroků Andreje Babiše! Kdo by tušil, že se v nich skrývá takový kulturní potenciál? (No dobře, tvůrci knižní sbírky Andykódy asi tušili).

Každopádně panu Filipu Benešovi patří všechny palce nahoru za geniální zhudebnění. Oceňuji i žánrovou rozmanitost. Matematický model je asi nejprofláklejší, nicméně moji srdcovkou jsou Hygieny. A v letošním roce jsme se dočkali i novinky Karlovarský kraj.

Škrabka na plotýnky

Nejvíce utajovaným tajemstvím, které jsem loni odhalila, je existence škrabky na plotýnky. Prostě existuje něco, co je vlastně taková žiletka na sklokeramické desky a další hladké povrchy v kuchyni, a je to totální gamechanger.

Vím, že to tu může působit stejně jako reklama na taveňák ve videu o oblečení, ale pro mě to byl tak velkej objev, že se o něj prostě nejde podělit musím. A snad to nějaká OCD duše, kterou uklidňuje do hladka vyčištěný sporák, ocení. Ten pocit, když se to všechno seškrábne, je k nezaplacení!

#nesponzorováno

Mikýřova Úžasná Pouť Internetem

Mikýře dnes již není potřeba představovat. Ještě loni, když jsem čerstvě objevila MÚPI, to ale potřeba bylo.

Kdo by dneska neznal nejvtipnějšího a nejtrefnějšího „ochránce internetové morálky“ v širokém okolí a jeho pořad Úžasná Pouť Internetem. Ale tak pro jistotu, kdo by to vážně neznal, nechť zaměří svých 100 jednotek pozornosti na toto pozoruhodné dílo. Pokud se nějak orientujete na českých internetech, určitě vás pohladí po duši, polechtá na bradavkách a tak vůbec.

Lord Mikynsky je pro mě jednoznačně borec roku. A za pár let prezident, ofc.

Tak zas za rok, asi!

Napsat komentář