Tipy roku – 2018

27. 7. 2019 by Lusi - , , , ,

TTlogo

S o něco menším zpožděním než tipy za rok 2017 přidávám přehled svých tipů za rok 2018, ať tu mám hezky všechny na hromadě a popořadě. Je to směsice náhodných věcí, které mě v loňském roce nadchly a chtěla bych se o ně podělit, pro případ, že je třeba neznáte.

Bude jich kulatých 10, takže jsem článek vlastně mohla nazvat „TOP 10 věcí, co mě loni zaujaly, a vy určitě neuhodnete, které to jsou“ a měla bych hned větší čtenost ;)

Tabikaeru

Ještě před koncem roku 2017 vydali tvůrci Neko Atsume novou hru. Pokud stejně jako já oceníte typ hry „je to roztomilé a nevyžaduje to skoro žádný váš čas“, tak by se vám mohla líbit. Hra se jmenuje Tabikaeru, což je taková trochu slovní hříčka, která znamená zároveň „návrat z výletu“ i „cestující žabák“. No a je to o žabáčkovi, který chodí na výlety :)

Máte žabáka, kterého si můžete pojmenovat, kupovat mu jídlo a vybavení a pak mu pomoci zabalit si batoh. Žabák si poté, až bude chtít, odejde na výlet, a až bude chtít, tak se zase vrátí. Kam a na jak dlouho vyrazí může zčásti ovlivnit i to, co jste mu na cestu nabalili, ale nikdy předem nevíte. Jen na něj čekáte doma. Během toho, co je na výletě, vám může posílat fotky z výletu a když se vrátí, nosí s sebou omijage.

A to je vlastně skoro všechno, co ta hra nabízí. Přesto mě chytla. Dejte vědět, jestli se do ní taky pustíte. Anglický návod je kdyžtak k dispozici na redditu. A když si ani přesto nebudete vědět rady, nebojte se zeptat mě.

Very British Problems

Twitterový účet i knížku (četla jsem zatím tu první, druhá mi tu leží a dojde na ni brzy) Very British Problems mám moc ráda a přestože nejsem z Británie, s většinou VBP se ztotožňuji. Jsou to totiž primárně very socially awkward people problems :)

No a Channel 4 z toho loni udělal i televizní pořad, kde se se svými VBP svěřují britské celebrity. (Pokud máte svého oblíbeného herce, herečku nebo komika z Británie, je velká šance, že ho/ji tam uvidíte. Jak všichni víme, ve všech BBC seriálech hraje stále dokola těch samých 6 lidí, že jo ;).

Loni v lednu byly VBP můj top pořad k žehlení a nedávno jsem zjistila, že jsou i na Netflixu a dokonce i s druhou řadou, takže je brzy konečně dokoukám.

very-british-problems

Stories from Norway

Doufám, že zrovna tady nemusím vysvětlovat, že Ylvis jsou jedni z největších hudebních a komediálních géniů dnešní doby. A kromě toho jsou také skvělí v prokopávání a objevování nových konceptů a cestiček. Takže i kdybyste o těchto dvou bratrech z Norska doteď nevěděli nic, mohlo by vás zaujmout, že loni přišli s konceptem muzikálového dokumentu, který mixuje právě tyto dva žánry. A výsledek stojí za to. Reálné výpovědi lidí, proložené historickými rekonstrukcemi v podobě hudebních čísel s notnou dávkou humoru. (Humor často plyne jen z toho, když tu historickou rekonstrukci udělají opravdu doslova podle oněch výpovědí :).

Příběhy jednotlivých dílů jsou celkem rozličné – od stavby předražené skokanské věže, přes krádež Munchova Výkřiku, po šílený incident s norskou výzkumnou raketou, která málem odstartovala jadernou válku (do té doby jsem o tom neslyšela, ale bylo to fakt o fous – více na Wiki). Všech 6 příběhů je z posledních (desítek) let, všechny se odehrávají v Norsku a všechny jsou opravdu víceméně věrným popisem skutečných událostí. Akorát v reálu to bylo asi o něco méně vtipné a míň se u toho všeho zpívalo, tipuji ;)

Kde se na tenhle skvost podívat, je momentálně ovšem trochu oříšek. Na dplayi už to bohužel nejde – krom toho, že musíte „být“ v Norsku, musíte v tuto chvíli mít i předplatné. Zachránilo by vás leda, pokud byste měli čirou náhodou předplacenou australskou SBS, protože tam to mají taky. Ale hodím vám sem aspoň ilustrační písničku (výpovědi jsou převážně v norštině, písničky převážně v angličtině). Následující song ilustruje, jak to nejspíš funguje v Ruských státních institucích a jak je možné, že důležitý dopis s informacemi o startu rakety z výše zmíněného dílu někam zapadl.

Nebo když hezky poprosíte, nasměruji vás na neveřejné fanouškovské překlady ;)

Dodie

Dodie je zářný příklad umělce, co před lidmi vůbec nic neskrývá a do svých písniček cpe celou svou duši bez příkras. A to fakt dokážu ocenit. Navíc je taky nadstandardně hudebně schopná a nadaná. A k tomu ještě hraje na ukulele. A je celkem vtipná. A je na YouTube. Plus jsem díky ní objevila i Tessu Violet. Samé klady!

Jako ukázkové video mi přišlo, že se nehodí nic příliš dark, ale abyste nezůstali ochuzení, tak si můžete poslechnout třeba Burned Out nebo song, který naopak temnější stavy mysli pomáhá přečkat – Secret For The Mad.

KUMŠT!

Začíná to vypadat, že se tu dost jednostranně stáčím k nejrůznějším hudebním talentům, co jsou zároveň vtipní a nějakým způsobem točí videa. Z části to tak asi bude, protože chlapci z Kumštu tuhle definici totiž taky splňují, nabízí toho ale ještě mnohem víc! Naučí vás totiž, jak se zaručeně stát úspěšným a slavným umělcem v kterémkoliv žánru. No vážně!

Rovnou se třeba podívejte na můj oblíbený díl o folku. Nebo si to dejte od začátku od první epizody o letních hitech:

Nejlepší je, že i když je to satira, spousta hudebních rad, které tam padnou, jsou v daném žánru opravdu funkční a validní. A úplně největší pecka je, když je výsledný výsměšný hit (vždycky si počkejte do konce epizody) kvalitnější než spousta reálné produkce v parodovaném žánru. Jestli bude nějaký další koncert, rozhodně chci jít!

Pro mě osobně je KUMŠT! asi nejvtipnější a nejpravdivější série, co na českém YouTube kdy vznikla. Fakt si teď nevzpomínám na nic, co by ho v tomhle směru někudy převyšovalo.

Sice to kluci po 13. dílu zabalili, ale přestat v nejlepším je někdy nejlepší strategie, jak se stát kultem. A navíc, nikdy není pozdě doufat v comeback.

Hana Noči Hare

Děsně dlouho jsem neviděla žádné dorama, ale když se loni sešlo několik okolností (vydání Hana Noči Hare, jarní chřipka a následně dost času v lázních v létě), dala jsem Hana Jori Dango franšíze novou čerstvou šanci. A neprohloupila jsem. Nejdřív jsem si během chřipky zopakovala HYD a překvapivě to bylo lepší, než jsem si pamatovala. Buď moje nároky na japonské romantické komedie za ty roky klesly nebo hrála roli nostalgie. Tedy, mluvím o první sérii. Druhá mi přišla fakt slabá, roztahaná a zbytečná.

Každopádně jsem si minimálně tu první sérii původního HYD dost užila a bylo jasné, že jakmile dovychází Hana Noči Hare (příběh ze stejného „vesmíru“, tedy střední školy, odehrávající se po 10 letech s novou generací hlavních hrdinů), mrknu na to.

Na mrknutí došlo po večerech v lázních a musím říct, že mi to v tu chvíli neskutečně sedlo a naplno jsem si to užila. Je v tom ta nostalgie, ale zároveň i nový příběh se správnými doki-doki momenty, ale už tam naopak nejsou tuny přehnaných devadesátkových šódžo klišé a zvraty přitažené za vlasy. Teda jako ne, že by tam nebyly vůbec, ale je to celkově to prostě takové současnější a uvěřitelnější.

Hana-Nochi-Hare

Dejepis inak

Vzdělávacích kanálů je na československé YouTube scéně jako šafránu, takže každý další potěší, obzvlášť, když je tak kvalitní jako slovenský  kanál Dejepis Inak. Neřeší jenom historická témata, ale některými videi zabíhá i do filosofie a dalších společenskovědních oborů. Něco takového tu fakt chybělo, takže za mě palce nahoru.

Analyzátor kosmetiky

Jako další mám na seznamu jeden užitečný nástroj, nástroj na analýzu složení kosmetiky z webu SkinCarisma. Zkopírujete odněkud z internetu (INCI) složení jakéhokoliv kosmetického výrobku a ono vám to prvek po prvku zanalyzuje, co je na co a co je jak toxické. Tadá!

skincarisma

Be More Kind

Frank Turner je další moje srdcovka. A loni vydal parádní album a ještě přijel do Prahy v rámci turné k němu, takže si stoprocentně zaslouží místo v tomto seznamu.

Dokážu ocenit, když má hudba kromě chytlavé melodie i nějaký smysl nebo poselství. Proto jsem okamžitě po vydání byla z alba Be More Kind naprosto unesená. Skvělých melodií i myšlenek je tam na rozdávání a skoro všechny mi přijdou důležité a aktuální.

Jen jsem na vážkách, který z těch songů vám sem hodit jako ukázku. Deska je tak žánrově rozmanitá, že ji jednou písničkou prostě nejde vystihnout. Takže sem prostě dám tip na tři (Little Changes1933Be More Kind) a pak seznam videí s celým albem :)

Weef

Pokud máte pocit, že český YouTube je v podstatě jen banda děcek, co si patlají po obličeji Nutellu, hrají hry nebo přesvědčují vaše děti k hazardu, tak věřte, že mezi nimi jsou i tvůrci kvalitnější, dospělejší a se smysluplnějším obsahem. A já mám chuť na tyhle kanály právě proto občas upozorňovat, což jste si mohli nejspíš všimnout i v mých předchozích článcích a postech.

Na konec tohoto seznamu si tedy ukážeme Weef. Weef má kanál, který není výukový, ale smyslupný rozhodně. Zaměřuje se především na témata jako je cestování, minimalismus a zero waste. Obecně to podle mě Weef má v hlavě hezky srovnaný a vystupuje příjemně a přirozeně, takže pokud vás zmíněná témata táhnou, můžete jí zkusit dát šanci.

Napsat komentář