The School

24. 6. 2010 by Lusi -

The-School

Víte, jak zní léto? Jako The School. Vážně. To jsem se opravdu dočetla v nějaké recenzi a komentářích k ní. Tedy vlastně obráceně – The School znějí jako léto. Ve skutečnosti konkrétně jako léto před cca padesáti lety.  Pokud tedy právě hledáte něco nového svěžího k poslechu na nadcházející roční období, tenhle indie pop v šedesátkovém hávu může být přesně to pravé.

loveless unbeliever

Začnu historií. Ne ovšem historií kapely, ale tou mojí – kterak jsem The School objevila : ) Za všechno může tento trailer ke španělskému filmu Yo, también. Už ve chvíli, kdy jsem ho poprvé viděla, mě hudba v něm naprosto fascinovala, nejspíš proto, že mi svým způsobem připomínala mé oblíbence Belle & Sebastian. Takže jsem okamžitě přestala řešit film a začala pátrat, kdo to zpívá. A dopátrala jsem se k The School .

The School jsou poměrně čerstvá osmičlenná kapela z velšského Cardiffu.  Pohlavní složení: 4+4 (pokud jsem dobře počítala ;o) ; nástrojové složení: zpěv, klávesy, housle, kytary, trubka a bicí. Můj názor na to, jak to zní, je, že jako kdybyste smíchali Belle&Sebastian s Pomádou. A je to překvapivě dobré, ačkoliv to tak možná na první pohled nevypadá :)

Koncertovat The School začali teprve v roce 2007. O rok později už vydali svůj první singl „All I Wanna Do“, který měl v Británii ohromný úspěch. A tak záhy následoval další jménem „Let It Slip“ a dlouhatánská koncertní šňůra se kterou navštívili i několik zemí mimo Spojené království. Jejich popularita doma rostla neuvěřitelným tempem a v zahraničí začala také postupně stoupat. Zásluhu na tom možná mělo i to, že se jejich písnička Valentine se stala hlavním songem velké reklamní kampaně na spotřebiče LG.  Například korejskou verzi pro zajímavost najdete zde.

Letos v květnu vydala kapela konečně celé pořádné album s názvem „Loveless Unbeliever“, které obsahuje 13 písniček, jednu naivnější a šedesátkovatější než druhou, ovšem ze všech čiší celkově taková ryzí pozitivní nálada, že si je tu pouštím už několikátý den v kuse a přiblble se u toho usmívám. Tak abych to na vás taky trošku přenesla, dávám sem na závěr klip k „Let It Slip“. (A já se teď z euforie prozatím zase vrátím zpět do své nory k psaní diplomky >_<)

A pokud vás zajímá proč jsem při psaní hudebního článku, který píšu tak jednou za uherský rok, dala přednost popíku před nějakým pořádným nářezem, tak nejspíš proto, že je léto. Užijte si i to vaše plnými doušky!

————————–

EDIT (26.6.) A aby toho nebylo málo, mí velcí oblíbenci Math and Physics Club mají taky nové CD! A to je jedna z kapel, o ktérých si troufnu tvrdit, že taky znějí přesně jako léto :) Aspoň pro mě. Léto už vážně může začít!

—————————
Informace čerpány především z oficiálních stránek vydavatelství: http://www.elefant.com/bands/the-school/.

4 komentáře: “The School”

  1. chill napsal:

    No já tě asi… já nevím co, to nevíš, že mám slabost pro retro hudbu? :)) Ok, už znám nového člena svého playlistu… a na disku bude zase ještě míň místa. :P
    Mimochodem jsem při sledování toho traileru zjistila, že fakt vůbec nerozumím španělsky. 8-DDD

  2. Mitsuki napsal:

    To neni spatne :) Az budu mit mp3 prehravac a budu do nej hledat hudbu, tohle je jeden z kandidatu :)

  3. Lusi napsal:

    Chill: Tak on ten hlavní hrdina je postiženej, tak mu neni moc rozumnět ;o) A já si se svými třemi semstry šp nedělala žádný naděje.. a kupodivu jsem toho pochytila víc, než jsem čekala XD
    Mitsuki: Ty žiješ bez mp3ky? To by mně zničilo >< Jak cestuješ mhd? :D Ale ty máš vlastně nějakej intelignetní mobil, co by mohl funkce mp3 přehrávaee zvládat, že? Jinak jsem moc ráda, že se líbí :)

  4. Mitsuki napsal:

    Mam tak inteligentni mobil, ze bych ho dost casto nejradsi hodila o protejsi zed a uz se i nekolikrat stalo, ze ho od urazu zachranila jen rychla myslenka meho rozumneho ja „nesmis! Je Geraltuv!“ :D On prehravat mp3 zvlada, ale jsou k nemu potreba sluchatka se spesl konektorem toho telefonu – takovou vidlickou a ty mi Geralt nezabalil. Asi je potrebuje sam. Ale on ten mobil na baterku stejne moc dlouho nevydrzi. Tak 3h kdyz mam pusteny jabber.
    Jak cestuju v mhd? No vetsinou si za cestu do prace stihnu precist co noveho na fb, pripadne plkam s nejakymi lidmi z hk na jabberu – jindy moc cas nemam :) No a pak taky nosim v kabelce knizku. Ale je fakt, ze stejne slysim, co si lide povidaji a o nektere z nich bych radeji zustala ochuzena :)
    Treba vcera naproti me sedela nejaka blondyna, nase tramvaj omylem vjela do jineho smeru, nez mela, takze jsme tam uprostred krizovatky stali asi ctvrt hodiny. Ona nekomu volala, ze se zpozdi. A ten druhy ji asi rekl, ze on se taky zpozdi. Nakonec nejak dosli k tomu, ze jsou oba v te stejne tramvaji. Po te, co slecna popate opakovala „to mi chces rict, ze jsme v te stejne tramvaji a nevidime se?“ ji i napadlo, ze by se mohla rozhlednout kolem. Kdyz to zopakovala jeste asi petkrat, mela jsem sto chuti na ni zarvat „ta tramvaj ma dva vozy, ty blba kravo“, lec moje slusne vychovani melo nastesti navrch. Inteligence toho na druhem konci byla nejspis nepatrne vyssi, protoze ho napadlo prejit ze zadniho vozu do toho naseho. Ano, v takovych chvilich lituju, ze mp3 prehravac nevlastnim :)

Napsat komentář