OSU! – rhytm game

8. 8. 2009 by Lusi -

intro

Někdy koncem minulého roku jsem se nechala vcucnout jednou odporně návykovou hudební hrou – OSU! Strávila jsem u ní spoustu času, který jsem mohla určitě zužitkovatt efektivněji, ale mě to tehdy vážně bavilo a jednu dobu se můj celosvětový rank dokonce pohyboval někde u trojmístných čísel. Své závislosti jsem se sice naštěstí po pár měsících zbavila, nicméně v prvotní euforii jsem ještě stihla napsat propagační článek. Tady je:


Kdo ví, jaký mám vztah k hudebním hrám, jistě ho nepřekvapí, že jsem OSU! úplně propadla. Sice je pravda, že na music games nejvíc oceňuji to, že se při nich používají zpravidla jiné části těla než při běžném sezení u compu (nebo aspoň minimálně trochu jiný pohyb). To je věc, která mi u osu! dost chybí, k jeho ovládání stačí totiž jen hýbat myší a klikat. Ovšem, když se to vezme z druhé strany…stačí jen hýbat myší a klikat! Nic dalšího k tomu nepotřebujete. Kdo umí ovládat myš, umí ovládat osu! Možná taky proto jsem si ji nainstalovala, když jsem onemocněla, abych měla na čem ukájet svou hráčskou závislost ^^ Hraní DDRka na klávesnici totiž pořád ještě považuji za něco pod svoji úroveň (ano, i takové věci jako moje úroveň existují ;o) Výhodou osu! je i to, že se dá bez problému hrát se sluchátky na hlavě třeba uprostřed noci a nikoho tím nebudete rušit. Za pár dní jsem si tu hru zamilovala a to natolik, že mám neodkladnou touhu se o to podělit se světem. A proto píšu tenhle článek.

Jak to funguje?
bodÚčelem hry je správně do rytmu klikat na kolečka s čísly. (Ano zní to trapně, úchylně a divně, ale je to fakt zábava ^^) Jako nápověda slouží pomocný kruh, který se kolem toho našeho stahuje. Ve chvíli, kdy se dotkne jeho obrysu, je potřeba kliknout.

 

 

 

 

 

 

slide2Další nástrahou, na kterou brzy narazíte, je tzv. slider. Jde o dva klasické klikací body, se kterými si už víte rady, ovšem spojené jakousi dráhou, která může mít často dost nevšední tvary. Vaším úkolem je kliknout včas na první bod, držet stisknuté pravé tlačítko a přejet rychlostí, jakou vám naznačuje míč, až na druhý konec. Pokud se na konci objeví reverzní šipka, tak prostě pokračujte v protisměru zase na začátek.

 

 

 

 

spinnerMůžeme přejít k poslednímu prvku, co se ve hře vyskytuje. Je jím spinner. Když se objeví spinner, musíte ho roztočit – to znamená, že stisknete pravé tlačítko začnete co nejrychleji točit myší. Minimálně dokud se sloupečky okolo spinneru nevyšplhají až nahoru. Čas máte, dokud se modré kolečko nezmenší na minimum. Po pár dnech tuto techniku jistě dotáhnete k dokonalosti a budete na spinneru sbírat spoustu bonusových bodů.

 

 

 

Kdybyste to náhodou z mého lamího popisu nepochopili, ve hře je integrovaný tutorial, kde si navíc můžete všechno vyzkoušet na vlastní packy ;o)

Kde k tomu přijít?
Teď, když jsme si řekli, jak to všechno funguje, určitě už umíráte touhou si hru okamžitě obstarat a rozjet. Není nic snazšího. Stačí zajít na oficiální stránky hry do sekce download a držet se návodu. Pak už je potřeba jen vytvořit si účet (nutné pro stahování písniček a online hraní), postahovat nějaké ty beatmapy do začátku. (Otevřete pomocí osu! nebo zkopírujte do adresáře Songs) a můžete to rozjet!

Moje doporučení
Osu! hraji sice jen pár dnů, ale už jsem si stihla najít své oblíbence, které teď budu vnucovat i vám. Berte to jako dobrý tip na nenáročné songy, co se hezky hrají ^^

  • scrollORANGE RANGE – Ikenai Taiou – asi nejlepší volba pro začátek. Já ji stáhla protože ji mám ráda, ale pak jsem ji dodatečně našla i v doporučeních pro začátečníky. Nejjednodušší mapa je opravdu jednoduchá, rytmická a jednoduše se dobře hraje
  • FLOW – Okuru Kotoba– tuhle písničku jsem neznala, ale naprosto jsem si ji zamilovala..možná taky proto, že se tak hezky hraje. Nechápu, proč má tak nízký rating.
  • Buono! – Kokoro no Tamago – opening ze Shugo Chara, klika se tam na vajíčka a jsem v tom dobrá. A vám se to určitě taky zalíbí ;o)
  • Portal – Still Alive – no dobrá, tahle úplně lehká není, ale je to Portal Song!!! ;o)

Osu má i spoustu dalších vychytávek jako jsou modifikátory, mutliplayer, šmírovací mód a další, ale o těch se blíže zmíním až někdy přístě. Většinu z nich ještě stejně ani nemám pořádně propátranou. Ale už jdu na to. A vy se můžete připojit!

Pak se ale nezapomeňte vrátit a podělit se o dojmy a zážitky. Ovšem ne, že za mnou budete běhat s tím, že jsem vám zničila život, jako někteří. Já jen navádím… ^vvvv^  Nicméně ráda si o osu! s vámi zapáleně popovídám. Doteď moc lidí nedokázalo docenit, že jsem 6. na světě v klikání na vajíčka ^.^‘ A před těmi, co to dokázali, smekám. Jste úžasní!

listopad 2008

2 komentáře: “OSU! – rhytm game”

  1. Pilika napsal:

    tak hra je pěkně velká, snad to promazání pc bude stát za to :)

  2. basco arrieche napsal:

    Konečně Osu! Osu je freewarová hudební hra, která je hodně populární po celém světě .

    Doporučeje se používat kreslící tablet, kvůli vetší přesnosti a klikat pomocí kláves x a y/z. používám Grafický tablet XP-Pen Star 430S ( https://www.xp-pen.com/product/52.html ) ke hraní hry OSU!, tablet vypadá dobře.

Napsat komentář