OK Go – všestranní geniové

25. 4. 2010 by Lusi - ,

OKGo

OK Go je americká indie rocková skupina, kterou znám už pár let. Jejich CD Oh No jsem si dost oblíbila vždycky si ho ráda znovu poslechnu. U toho jsem ale taky zůstala, protože mě nějak nikdy nenapadlo si tuhle kapelu víc proklepnout. Což byla ovšem kolosální chyba!

Kdybych to totiž udělala, dozvěděla bych se už dávno, že ve světě jsou OK Go zatraceně dost známí. A to nejen díky své fantastické hudbě, ale převážně díky svým fenomenálním videoklipům. Je čas neznalosti napravit!

okgo_logoNejdřív pár základních fakt. Kapela vznikla v roce 1999 a v současnosti ji tvoří zpěvák a kytarista Damian Kulash, basák Tim Nordwind, klávesista Andy Ross a bubeník se sympatickým jménem Dan Konopka :) Mají na kontě tři velká studiová alba – OK Go, Oh No a letos nové Of the Blue Colour of the Sky.

Pro fanoušky hudebních her přihodím ještě zajímavost, že jejich songy se objevily ve hrách Guitar Hero On Tour a Rock Band a letos vydali balíček pro Guitar Hero 5 a Band Hero.

 Ale přesuňme se už k tomu vizuálně zajímavému – k jejich dokonalým dechberoucím videím. Společným znakem všech jejich slavných klipů je to, že všechny byly natočeny na jeden záběr beze střihu. A to je to, co na tom diváky nejvíc fascinuje.

 A Milion Ways

Vůbec první video téhle kapely (vydané v roce 2005) a hned ohromný úspěch. Natočeno na zpěvákově dvorku a samozřejmě na jeden záběr. Zajímavostí je, že ten, co tam předstírá, že zpívá, je skutečnosti basák a v téhle písničce vůbec nezpívá :D

Původně prý toto homevideo vůbec nemělo být oficiálním videoklipem k písničce, ale rozšířilo se mezi jejich známými a zbytkem světa rychleji, než by kdo čekal, a mělo takový úspěch, že ho nakonec opravdu oficiálně vydali. Hned první video skupiny se tak nejvíce začalo šířit virálně po netu. Dle Wikipedie se toto video stalo v srpnu 2006 nejstahovanějším hudebním videem všech dob s asi 9 miliony stáhnutí..

Taneček, který skupina v klipu předvádí, byl dost často napodobován fanoušky a dokonce proběhla i soutěž o nejlepší fanouškovské ztvárnění pod heslem „Viděli jste tancovat nás, teď chceme vidět my vás“. Vítězové si mohli zatancovat se skupinou na podiu při jejich koncertě. Jednoduše už jde o legendu – něco jako jako Hare Hare Yukai  pro anime fandy ;)

Here it goes again

Doposud největší hit a největší fenomén. Na jeden záběr natočená geniální choreografie na běžících pásech. Zpěv opět předstírá basák :)

Video se stalo světovou senzací, dnes má na YouTube přes 50 milionů shlédnutí a získalo i několik prestižních ocenění (včetně Grammy).

I zde se opakovala akčnost fanoušků, napodobování a soutěž.

This Too Shall Pass

Nejnovější a nejkolosálnější počin naší čtveřice. Když už si všichni mysleli, že nás OK Go už nemůžou ničím překvapit, chlapci se opět překonali  A opravdu ve velkém.

Tohle video je taková senzace, že mnozí pochybují o jeho autentičnosti. Sama skupina prý jeden střih přiznala. Ale ať je to, jak je to, stejně je ten klip geniální. A dostal se dokonce i do českých médií:

Než se ale povedlo tohle geniální dílo dotáhnout a natočit, uspokojila kapela fanoušky v mezičase druhým videem ke stejnému songu. Tentokrát zahrnuje vojenskou pochodovou kapelu Notre Dame’s Marching Band. Natočeno celé najednou a live. Včetně zvuku!

Tak jak se vám líbili? Nejsou prostě geniální? ^___^

A jen tak mimochodem, momentálně na XFM probíhá anketa o nejlepší hudební videoklip všech dob…. Here it Goes Again je mezi tipy redakce :)  Pokud budete chtít, můžete hlasovat do konce dubna (což mě taky donutilo dopsat tenhle článek včas ;o)

UPDATE: Navazující článek ZDE.

2 komentáře: “OK Go – všestranní geniové”

  1. Hanako napsal:

    Normálně spíš nekomentuju, ale teď musím… protože oni jsou vážně geniální! Hlavně na ty poslední dvě videa jsem tady zírala s otevřenou pusou (doslova) ^__^

  2. Lusi napsal:

    Hanako: Dobře, že jsi tentokrát komentovala. Aspoň nemám pocit, že to píšu jen pro sebe (a pár nejvěrnějších ;o) A taky jsem ráda, že přijdou geniální i někomu dalšímu. Takže dík ^^

Napsat komentář