Nerima Daikon Brothers

3. 8. 2009 by Lusi -

index

Přišla vám Excel Saga naprosto ulítlá? Puni Puni Poemi jste málem nerozdýchali? Tak to se k Nerima Daikon Brothers radši ani nepřibližujte. Je to pro vaše dobro. Myslím to upřímně ;o)

Pokud se ovšem i přes mé varování rozhodnete se na NDB přece jen podívat, čeká vás rozhodně nevšední zážitek. Něco takového tu snad vážně ještě nebylo. A je to asi dobře. Víc takových výtvorů by lidstvo nemuselo snést, A navíc to činí z NDB naprostý originál.

A o co že vlastně jde? No přeci o šílený komediální anime muzikál. Už to zní dost nebezpečně, co? A to si k tomu ještě si k tomu přičtěte, že to režíroval Nabeshin. Ovšem na druhou stranu, kdo jiný by byl ochotný se vrhnout do takového nebezpečného experimentu? A kdo jiný by to taky zvládnul?

NDB1Celý seriál je od začátku do konce prošpikován narážkami, ze kterých průměrný Evropan podle mě má šanci pochytit tak 20%. Jedna fansubová skupina kvůli tomu musela vydat ke každému dílu dva druhy titulků – jedny normální a jedny na poznámky. Kdyby to tam totiž vmáčkli všechno najednou, z obrazu bychom moc neměli…

Pokud jste dočetli až sem a pořád máte nutkání se na to podívat, tímhle se rozhodně nenechte odradit. Přestože jsem z těch vtipů a narážek pochytala jen část (představuji si, že s pomocí výše jmenovaných poznámek asi tak půlku), stejně jsem se u některých dílů bavila od začátku do konce. A věřte mi, že o růžového Darth Vadera opravdu nechcete přjít ;o)

Je jasné, že kdybych tohle anime měla rozebírat do deatilů, budem tady ještě nejmíň tři dny. Ale nedá mi to a přiblížím vám aspoň jeden z tisíce detailů – tajemství názvu. Nerima Daikon Brothers není jen parafrází na The Blues Brothers a narážkou na to, že hlavní hrdinové pěštují daikony (čínské ředkve) v Nerimě. Nerima Daikopn má, jak jsem zjistila, v povědomí Japonců ještě jeden význam. V Japonsku se totiž prý o ženách s tlustými nohami říká, že je mají jak zmíněné daikony z Nerimy. Že byste takhle anime nikdy nepojmenovali? Jak vidíte, najdou se tací, kteří ano.

NDB2Pokud si zrovna ťukáte na čelo, hystericky se smějete nebo jste upadli do bezvědomí, myslím, že jste si udělali přesný obrázek o povaze tohoto anime. Jestli vám to ale ještě pořád nestačilo, pokusím se nastínit příběh: Bratři Hideki a Ichiro vlastní v Nerimě pozemek, kde pěstují daikony. Společně se svou sestřenicí Mako se snaží vydělat peníze, za které by postavili na svém pozemku stadion. Stadion, který by byl jen jejich. Stadion, kde by mohli zpívat. Stadion, kde by se splnily všechny jejich sny – vystupovat spolu jako skupina Nerima Daikon Brothers.

Vztahy mezi postavami jsou také patřičně komplikované. Hideki má slabost pro Mako, Mako má slabost pro Ichira, Ichiro má slabost pro pandy, Pandaikon pro daikony… a kruh se téměř uzavírá ;o) Yukika má s milostnými vztahy problém, ale co byste taky čekali od osoby, která se nemůže rozhodnout, zda její srdce touží víc po Ichirovi, pandě nebo rybí sušence.

Celý seriál, kromě závěrečných dlů, funguje na principu villain of the week, takže se drží vesměs podobného scénáře: NDBrothers jsou nějakým způsobem okradeni, identifikují padoucha, zajdou do půjčovny, vyřídí si to s ním, získají peníze a nakonec o ně zase přijdou. I v takovémhle jednoduchém stereotypu zvládli tvůrci rozehrát parádní nevšední komedii, jejíž humor spočívá právě v tom opakování. Všechno napovídá tomu, že se ta samá scéna bude opakovat navěky, ale nevstoupíš dvakrát do jedné řeky… (tohle platí zejména pro písničku v půjčovně, vyskytuje se sice v každém díle, ale pokaždé s nějakou obměnou, byť minimální).

NDB3Tím se dostávám k hudbě. Hudba je v tomto seriálů velmi velmi důležitá. Jelikož jde o muzikál, tak je to asi celkem jasné :o) Písničky nejsou nijak převratné, ale rozhodně chytlavé a dalo by se říct, že v jistém smyslu dokonalé, rozhodně plní svůj účel. Motivy se často opakují a jak už jsem zmiňovala, velká část humoru pramení právě z toho, že někdo z ničeho nic zazpívá píseň někoho jiného nebo začne s tou svoji ale v naprosto nevhodný okamžik.
Tězko se to popisuje. Tohle anime se prostě musí vidět…a slyšet!

Abych to nějak shrnula, je to ulítlé, praštěné, podivné, perverzní, nevšední a běžným rozumem neobsáhnutelné, ale když na tohle všechno přistoupíte a dokážete se naladit na správnou vlnu, budete se u Nerima Daikon Brothers fantasticky bavit.

—————————————————————————————————————————————————

Doplňové poznámky k recenzi:

Jak možná někteří víte, recenze píšu docela nerada. Zaprvé mi to moc nejde, zadruhé to dlouho trvá a stejně to nemá odpovídající výsledek, zatřetí myslím, že jsou na to povolanější lidé a začtvrté mi přijde zbytečné psát znovu něco, co už bylo mnohokrát napsáno. Občas je napsání recenze ale nevyhnutelné ^.^‘ Třeba když na danou věc žádná pořádná recenze recenze ještě sepsaná nebyla a já mám nehorázné nutkání se k tomu nějak vyjádřit. To byl zrovna případ Nerima Daikon Brothers. V češtině snad neexistovala vůbec žádná a v cizích jazycích jsem na nějakou pořádnou taky nenarazila (ovšem nehledala jsem nějak důkladně). Tak tu recenzi berte prosím s rezervou.

A když už píšu ten doplňující komentář, mohla bych zmínit ještě několik věcí, které se mi do recenze nvešly. Zejména, co se týče dostupnosti a přístupnosti.

S dostupností je to bídné. Seriál byl sice vysílán na celoplošné stanici A+, ale je to bohužel jediný zdroj, ze kterého jde tohle anime získat celé a přeložené. (Pokud nepočítám objednání originálních DVD – i když tam třetí disk taky stále ještě nevyšel) Nerima Daikon Brothers začali překládat LIME, do licencování ale bohužel stihli udělat jen 4 díly, pak byli důrazně požádáni ADV o stažení a poslechli :o(, potom ještě záhadně vydali další 4 dily, ale po pár dnech je stáhli z trackeru už nadobro. Takže tudy momentálně cesta nevede… První díl vydali ještě Saiko a ten zatím pořád stáhnout jde, tak sosejte, dokud můžete. Jinak RAWy se sehnat dají v pohodě, ale kolik z nás umí japonsky natolik, aby pochopili i narážky, které já horko těžko chápala i s vysvětlivkami? Obávám se, že velmi malé procento….

A k té přístupnosti: Na A+ to označili jako od 18ti let. Možná to někomu přijde moc, ale já s tím docela souhlasím, klidně bych tu hranici posunula ještě dál. Psychické následky totiž hrozí úplně každému, kdo se na to podívá, a když je ještě k tomu chudák ve vývinu…. Nejvhodnější hranice by asi byla otrlé povahy+ ;o) Shrnuto a podrženo…já vás varovala! ^_____^

duben 2007

Napsat komentář