Má cesta za náhradou iGoogle a Google Reader

26. 3. 2013 by Lusi -

Předminulý týden mě Google opět nepotěšil. Ač mám k téhle firmě poměrně vřelý vztah a ráda používám jejich produkty, čas od času si najdou způsob, jak mě vytočit. Například tím, když systematicky ruší služby, které denně používám. Minulý rok mě rozladila zpráva o ukončení provozu iGooglu a teď se k němu přidal i Google Reader. Nabízí se otázka: To vážně používám tak okrajové produkty nebo mi to dělají naschvál? ;) Ať tak, či tak, nastal čas poohlédnout se po nových alternativách.
Přestože jsem stará konzerva, byla jsem donucena vyzkoušet několik možností náhrad za iGoogle a Google Reader. Tento článek sepisuji proto, abyste nemuseli zkoušet, co už jsem vyzkoušela já, pokud máte obdobný problém. Nebude to vyloženě článek srovnávající objektivně různé alternativy, takových je na internetu celkem dost. Půjde především o moje postřehy a vhodnost těchto řešení pro moje osobní potřeby.

Po oznámení ukončení provozu Google Readeru se strhla diskuse, jestli taková služba vůbec ještě k něčemu je. Objevily se názory jak zarytých milovníků Readeru, tak těch, kteří všemi, co ještě dnes používají RSS, okatě pohrdají, protože jde o mrtvou technologii.
Hlasy, že RSS je v dnešní době zcela na nic, mě upřímně točí zhruba stejnou měrou jako samotné zrušení Readeru. Pokud počítáte s tím, že RSS je určené primárně ke sledování zpráv, novinek a trendů, pak mají pravdu. Já ho ale třeba používám i na sledování trochu jiných věcí. Možná to není zcela standardní využití, ale pro moje potřeby je tahle technologie ideální. Takže kdyby se našel ještě nějaký další zabržděnec mého typu, třeba mu článek k něčemu bude. Pro upřesnění přikládám současný vzhled mého iGooglu a stručný seznam svých požadavků.

Mé nároky a návyky

  • Používám dashboard :) Chápu, že TOHLE je pro spoustu lidí mrtvá technologie. Nepřu se s nimi. Ale mně možnost sledovat maily, úkoly, zprávy, počasí a sociální sítě na jednom místě pořád přijde příjemná a výhodná.
  • Používám Remember The Milk a  je pro mě dost zásadní, aby se mi na hlavní stránce dashboardu zobrazoval aktuální to-do list
  • Požívám RSS widgety na dashboardu ke sledování titulků zpráv – tady nemusím mít přehled o tom, kolik mi toho uteklo, prostě se podívám a vidím aktuální novinové titulky z pár zdrojů (a v případě extrémního zájmu prokliknu)
  • Požívám RSS čtečku téměř výhradně ke sledování feedů, které mají nízkou frekvenci (průměrně 2x do měsíce) a vysokou relevanci, např.
    • komentářů pod několika svými vlastními články a překlady (komentáře se zde objeví maximálně jednou do měsíce)
    • blogů, které jsou zřídka aktualizovány, obsahují pro mě informačně hodnotné příspěvky, ale moc lidí je nesleduje (tj. nahrazení doporučeními na sociálních sítích tu moc nehrozí)
    • několika fór/guestbooků, kde se taky většinou dlouhý čas nic neobjeví, ale pokud ano, zpravidla to vyžaduje moji reakci
  • Zprávy v RSS čtečce mě z důvodu výše uvedené selekce zajímají všechny (nebo aspoň 90%) a stíhám je číst. Neřeším žádné třídění, hvězdičkování, odkládání na později.

NetVibes

Jako nejlepší alternativa a zabití dvou much jednou ranou se tvářila služba NetVibes, která nabízí v podstatě náhradu jak za iGoogle, tak za Google Reader. Vyhlédla jsem si ji už loni, kdy jsem začala pokukovat po alternativách k iGooglu. Vypadá to pěkně, má to předpřipravených spoustu widgetů, na které si jen vzpomenete, slučuje to dvě služby, ale zas takové terno, jak to vypadá na první pohled to není.

Co musím uznat jako největší plus NetVibes je to, že jde opravdu o dvě služby v jedné a je možné přepínat mezi zobrazením feedů jako dashboard nebo jako reader. Reader rozhraní vypadá obdobně jako kterákoliv čtečka, pokud ho přepnete do dashboard rozhraní, každá skupina feedů se vám zobrazí jako jedna záložka nástěnky. Fikané. Na záložce je pak každý feed v jednom widgetu, u kterého si můžete nastavit standardní parametry jako typ zobrazení (jen titulky, záhlaví, s obrázkem…), počet zobrazených zpráv atd. Import z Google Readeru byl bez problému (přes XML).
Na každém widgetu, záložce, i v názvu stránky se hned za názvem objevuje počet nepřečtených feedů, což je super. A co je ještě lepší, při poklikání na tohle číslo kdekoliv (krom názvu stránky samozřejmě) se označí jako přečtené. Tahle vychytávka se mi vážně líbila.
Co bych ještě u NetVibes určitě pochválila, je vzhled. Vypadá to prostě na pohled pěkně a je možné si vzhled dashboardu hodně upravit k obrazu svému. K tomu je zde samozřejmě na výběr i velké množství nejrůznějších skinů a motivů. Taky nabízí opravdu hodně widgetů, jak už jsem zmínila výše. Tady ale chvála začne drhnout.
Widgetů je na výběr sice hodně, ne moc jich je ale funkčních nebo použitelných. Namátkou z toho, co jsem zkoušela:

  • Gmail widget – zobrazuje zásadně pouze nepřečtené zprávy, a přes to vlak nejede. Většinu času tedy vidíte pouze „Nemáte žádné nové zprávy“. Někomu to nejspíš vadit nebude, já byla zvyklá na rozcestník na 5 nejaktuálnějších mailů v Inboxu bez ohledu na stav.
  • Facebook widget – má sice ikonky s číselným upozorněním na vybrané věci, ale vybrané věci jsou soukromé zprávy a šťouchnutí, klasické notifikace zde neuvidíte. (Vážně, kdo potřebuje informace o šťouchnutích na úkor všeobecných upozornění?)
  • Remember the Milk widget – je jich několik, oficiálních i neoficiálních, ale žádný z nich nefunguje v Chromu.
    • Oficiální widget mi fungoval pouze ve Firefoxu a to je v něm ještě bug, že velikost widgetu se nepřizpůsobuje obsahu, ani se po straně neobjeví posuvník a jediná možnost, jak se dostat na nižší položky je pak proklikat se tabulátorem… O tomto problému vývojáři z RTM vědí a evidují ho k budoucímu řešení už asi rok a půl, takže rychlou opravu bych nečekala. Nefunkčnost v Chromu, zdá se, vůbec neřeší.
    • Jeden z neoficiálních widgetů se mi sice v Chromu zobrazuje korektně, ale při každém refreshi stránky mě odhlašuje, takže je vlastně taky nepoužitelný.

Pokud jsem to správně pochopila, většinu widgetů mají na svědomí třetí strany, jejich kritika tedy nepadá přímo na NetVibes. Pravdou ale je, že jejich vinou se pro mě použitelnost NetVibes jako celku značně snižuje.
Dál mi na NetVibes vadilo ještě to, že jim strašně dlouho trvá refresh čehokoliv a že se mi nedařilo na jednom z počítačů v Chromu rozchodit drag&drop u editace vzhledu (přičítám to ale spíš neaktuální javě nebo něčemu na ten způsob).

igHome

Další alternativou, kterou jsem po NetVibes zkusila, bylo igHome – očividná náhražka iGooglu, která si na nic jiného ani nesnaží hrát (a s Googlem nemá nic společného). Má méně možností, nejsou tak sexy, ale pro mé potřeby, zdá se, dostačují.

IgHome nemá moc možností nastavení vzhledu, nemá na výběr moc widgetů, ale najdu mezi nimi všechno, co momentálně (na iGooglu) používám. A fungují! Co mě moc netěší je sice nastavitelná, zato statická výška widgetů (na rozdíl od NetVibes, kde jsou výšky krásně přizpůsobivé) a dál to, že nejde použít jako RSS čtečka (pokud ano, ještě jsem nepřišla na to jak). Widgety s RSS feedy fungují stejně jako dnes na iGooglu, tzn. jen zobrazují nejnovější zprávy, žádné sledování přečtených/nepřečtených apod.
Jako (ne tak pěkná, zato funkční) náhrada za iGoogle ale poslouží. Některé widgety by zasloužily poladit (třeba gmailový – jde jen o textový výpis odkazů na maily, a to ještě bez sjednocování do vláken, ale pro mě pořád použitelnější než widget z NetVibes), ale vzhledem k tomu, že jsem tam někde zahlédla nápis BETA, čuchám čuchám velké šance na zlepšení a rozvoj (obzvlášť poté, co iGoogle odstaví nadobro).
Ještě jedno plus pro igHome přihodím. Má příjemnou horní lištu s odkazy na googlí služby, podobnou horní liště, kterou vídáme přímo u google produktů.

Feedly

Feedly  je služba, ke které v posledních dnech utekla většina Google Reader uživatelů. Zkusila jsem ji tedy taky. Nestihla jsem to zatím pořádně všechno proklikat, ale na první pohled se zdá OK. Pěkný design,vše celkem přehledné, vzhled přizpůsobitelný, přechod z Readeru na jedno kliknutí. Aplikace pro android vypadá taky hezky.
Co mi zatím chybí, je nějaké výrazné upozornění na počet nepřečtených. Číslo v názvu stránky se nekoná a číslíčka přímo u kategorií a jednotlivých feedů se dají lehce přehlédnout.

EDIT: Indikátor nepřečtených feedů se dá přidat do Chromu a Safari. Fígl (minimálně pro Chrome) je v tom, že musíte nainstalovat plug-in Feedly Plus a odinstalovat plug-in Feedly.

Sama si ještě pořád nejsem jistá, u čeho skončím. Nejspíš kombinace igHome + NetVibes na RSS nebo igHome + Feedly. Jsem zvědavá na vaše návrhy, postřehy a názory, ráda si od vás totiž nechám poradit nějaké další triky nebo alternativy.

 

 

19 komentářů: “Má cesta za náhradou iGoogle a Google Reader”

  1. Mitsuki napsal:

    Ja porad doufam, ze si to google rozmysli a reader rusit nebude :) Kazdopadne reseni tohoto problemu stale odkladam :)

  2. Lusi napsal:

    Já takhle odkládala ten iGoogle, ale ten si stopro nerozmyslí. Tak jako můžeš doufat a v nejhorším případě stačí jeden klik (na povolení přístupu) na poslední chvíli a máš přeneseno do feedly.

  3. Sykysan napsal:

    Nesnáším jak mi tahle realita vždycky prskne do obličeje. Já to budu bojkotovat!

  4. Nya-chan Production napsal:

    Já už prakticky přešel na feedly. Je jen otázka času, kdy se doladí extension do Chromu, která bude ukazovat počet nepřečtenýh ^^

  5. Lusi napsal:

    Sykysan: Jasně, natři jim to, internetům!
    Nya-chan: O tom extensionu tajně sním ^^

  6. ledman napsal:

    Google je zlý, přes to nejede vlak, člověk s podobnými věcmi musí počítat. Někde jsem četl, že průměrná životnost google služby je rok a půl :))
    S RSS jsem kdysi začinal u desktopové aplikace a zpátky na stromy se vracet nehodlám. Zatím si zvykám na Feedly. Vadí mi, stejné jako tobě, nevýrazné upozorňování na nový obsah.

  7. Mitsuki napsal:

    Existuje neco, co vypada, chova se a ma stejne funkce jako google reader? Nesnasim zmeny ><

  8. Sykysan napsal:

    Doplnění k Mitsuki – Nebo nechcete to pro nás někdo naprogramovat?…

  9. Lusi napsal:

    Nys-chan, ledman: mrkněte na doplnění v článku. Jde to!
    Já věděla, že se mi vyplatí, když to sepíšu a rozpoutám diskusi :)

  10. Nya-chan Production napsal:

    Ha, díky, ozkouším! Já si říkal, že to přeci už někdo musel dát, když je to u všeho :>

  11. Lusi napsal:

    Vtipné. Na igHome se v lištičce místo Readeru už zobrazuje Feedly. Když jsem rozchodila ten indikátor, asi mám rozhodnuto.

  12. Seri napsal:

    Jsem věděla, že to někdo vyřeší za mě ^^

  13. kozo.roh napsal:

    Ahoj, mohu se zeptat u čeho jsi po čtyřech měsících od napsání článku nakonec skončila? Díky

  14. Lusi napsal:

    kozo.roh: Skončila jsem u Feedly (i když jeho uživatelské rozhraní stále není ideální) a jinak pořád visím na iGoogle, dokud mi ho nevypnou. Zjistila jsem totiž, že mi všude jinde zoufale chybí gtalk. Ten ale stejně brzo taky vypnou, takže mě to už nebude dál trápit. (O rozdílu v použitelnosti gtalk vs. hangouts pro mě osobně bych mohla sepsat další miničlánek). Nějakou dobu jsem používala ighome a připravila si ho pro bezepčný přechod, takže počítám s přesunem tam.

  15. kozo.roh napsal:

    Díky za zprávu. Já se stále nemohu rozhodnout mezi Netvibes a igHome. V Netvibes u některých RSS mám problémy s češtinou (např. mùže koneènì …) a nevím proč a pomalu u mě začíná převažovat taky igHome. A oceňuji tam taky tu horní „gůglí“ lištu. Co mě inspirovalo při hledání bylo např. na http://www.domovska-stranka.cz/ jednoduché vytváření odkazů pomocí ikon, pak bych nepotřeboval ani tu horní lištu :-) , ale ještě jsem nenašel žádný gadget, který by to uměl. Tak uvidím :-)

  16. kozo.roh napsal:

    A díky samozřejmě i za ten článek. Dost mě ovlivnil :-)

  17. blackjack napsal:

    Teď je v closed beta verzi ještě jedna česká náhrada. http://www.mywebgrid.com... Docela Ambiciózní projekt, momentálně se účasním closed betatestu a má to perfektní chat, rss feedy atd. Zatím tam nemají moc widgetů, ale všechno by prý mělo časem přibýt. Spouštět budou 1. listopadu. Doporučuji sledovat. Na české poměry docela troufalý počin a zatím se to klukům docela darí, řekl bych…

  18. Lusi napsal:

    blackjack: Díky za informaci. Vypadá to dost zajímavě, takže jim fandím. Jsem zvědavá co z toho vyleze :)

  19. Lucik napsal:

    pod to se podepisuju… akorat ze ja nakonec skoncila u StartMe.com, kterej je lepsi nez netvibes v tom, ze je realtime :)

Napsat komentář