Mudazumo Naki Kaikaku (The Legend of Koizumi)

29. 6. 2010 by Lusi -

Koizumi_title

„Cože!? Anime o tom, jak spolu nejrůznější političtí vůdcové hrají mahjong o osud světa? I ti mrtví? A Japonec, že je všechny drtí a zachraňuje svět? Jo, on je to Koizumi! Tak to už se nedivím. A musím to vidět!“

A vy možná po přečtení této recenze budete muset taky :)

Japonského expremiéra Džun’ičira Koizumiho jsem si ohromně oblíbila při psaní své diplomky o japonské zahraniční politice. Tak svérázná osobnost se v moderních dějinách hned tak nevidí. A v těch japonských už vůbec ne.

pravý KoizumiBývalý premiér Koizumi byl jedinou postavou v knihách a odborných článcích o politice, která mě přinutila se během tvorby diplomky regulérně nahlas smát. Jakmile se v daném článku objevil Koizumi, bylo jasné, že bude o zábavu postaráno. Takže ve chvíli, kdy jsem zjistila, že o něm existuje i anime, bylo pro mě jasnou volbou.

Tenhle extravagantní suverén, který se na postu ministerského předsedy udržel 5 let (což je na současné japonské poměry podstatně déle, než je zvykem), převrátil v Japonsku, co mohl. Něco k lepšímu, něco k horšímu, každopádně si ale svým nekonformním vzhledem, chováním a počínáním vydobyl velké sympatie doma i v zahraničí. V Japonsku se stal téměř legendou, což vysvětluje, jak o něm mohla být napsána manga a v zápětí natočeno anime.

Ve své pozici si navzdory japonským zvyklostem dělal, co chtěl, a v mnoha případech nedbal na rady úředníků, odborníků ani spolustraníků. Navíc si taky nedal říct a neustále navštěvoval jistou svatyni, čímž neuvěřitelně rozčiloval sousední mocné státy. Nic si z toho ale nedělal a aby tomu nasadil korunu, vzal si s sebou na návštěvu oné svatyně jednou dokonce dalších 92 členů své strany…

Rising SunAle to už hodně odbíhám od tématu, dneska to má být přece o tom, jak Koizumi hrál mahjong. Tedy alespoň dle tvůrců Mudazumo Naki Kaikaku. Název by měl v překladu znamenat Reformy bez zbytečných tahů[1] a je parafrází na slavné Koizumiho heslo o reformách, které se nevyhnou ničemu. V angličtině se dílo jmenuje příznačně The Legend of Koizumi :)

Manga má zatím 4 svazky a anime 3 webové díly po cca sedmi minutách, později spojené dohromady a vydané jako jedna standardní OVA epizoda. Mangu jsem zatím nečetla, ale o zážitky ze shlédnutí  zmíněného OVA se ráda podělím.

Mudazumo Naki Kaikaku OVA i manga se točí kolem jediných dvou věcí – Koizumiho a mahjongu. Nemusíte však rozumět mahjongu, abyste si to užili (respektive bude vám to připadat jako absolutní WTF, ať již mahjongu rozumíte nebo ne ;o). Koizumi je zde zobrazován jako nesmrtelný hrdina a  neporazitelný mahjongista, který svým umem a triky poráží živé i mrtvé světové vůdce a většinou tím zachraňuje svět (nebo přinejmenším Japonsko).

Koizumi5Koizumi3 Koizumi6Koizumi9

V anime si to takhle rozdává s Kim Čong-Ilem a jeho synem a následně s čínským prezidentem Huem, premiérem Wenem a z hrobu vstalým Mao Ce-tungem. Víc hlav států k mahjongovému stolu proti Koizumimu v anime zasednout nestihlo, ale pokud budou další díly, určitě na ně dojde (v posledních pár vteřinách jsou naznačeni Putin, Tymošenková a dokonce papež).

Nicméně v daném OVA se objevují i některé další postavy světové politiky, i když ne přímo v mahjongovém boji. Rozhodně se je na co těšit. Uvidíte tak například tatínka a synka Bushovi, přičemž ten mladší se tu zjeví na Segway (evidentně v souvislosti s jeho slavným failem). Jen tak mimochodem, kdyby vás to zajímalo, tak Koizumi, ten na Segwayi umí :D Je to prostě BOREC!

kreslený Koizumi

Abych pravdu řekla, Džun’ičiró Koizumi je v podstatě takový japonský Chuck Norris :) A jestli nevěříte, tohle anime vás o tom zajisté přesvědčí!

A závěrečné shrunít? Ačkoliv o mahjongu nevím ani píp, vůbec to nebránilo tomu, abych se u Mudadzumo Naki Kaikaku celou dobu náramně bavila. Konkrétně se to projevovalo hysterickým smíchem spojeným s obřím WTF v očích :) Znalosti politiky se ale šiknou, ovšem pokud vám schází, není v tomhle případě problém je aspoň částečně dostudovat třeba na wiki, abyste si zlepšili divácký zážitek.

Čím podrobněji znáte japonskou politickou scénu a světovou politiku, tím víc se budete u tohoto anime třískat smíchy. Pokud k tomu ještě navíc rozumíte mahjongu, troufla bych si tipnout, že vás tohle dílo naprosto odrovná.

 

P.S. Děkuji Grekovi za tip.

 


[1] Přeložit tohle mi dalo slušně zabrat. A pořád si nejsem úplně jistá správností. Pokud se najde dobrý japonštinář, co zároveň rozumí mahjongu  a vymyslí, jak nejlépe přeložit „tsumo“, budu moc vděčná. Přesný název mangy je ムダヅモ無き改革 , jestli vám to pomůže ;o)

7 komentářů: “Mudazumo Naki Kaikaku (The Legend of Koizumi)”

  1. chill napsal:

    Jo on je to Koizumi! Kurňa, stejné zjištění! 8-DDD Já z tohohle anime viděla kdysi ukázku… a úplně jsem na to zapomněla! A pak jste mi o tom říkali v čajovně a já si to nespojila… blbá. A hrozně jsem v té ukázce obdivovala tu grafiku. I když mi to teda přišlo strašně praštěné. :) Jenže když si teď řeknu „tak, a na tohle se podívám,“ tak tím opět prodloužím už tak dlouhý seznam, jehož všechny položky si snad ani nepamatuju… no, uvidím, na co si vzpomenu, až budu mít funkční počítač. Což může být klidně až za měsíc (ale doufám, že ne, potřebuju napsat seminárku).

  2. ledman napsal:

    Aaaaah, když jsem viděl v zimě tu první část, tak mě to totálně zbořilo :D Hlavně ten Koizumiho nástup :)) Házel jsem to tehdy i na irc, ale nevím kdo si toho všiml. Úplně jsem zapomněl, že už by toho mohlo být víc, takže díky za nakopnutí :)

  3. Lusi napsal:

    Chill: Já to zaslechla taky v té čajovně, když o tom mluvil Grek. A mám pocit, že vůbec neřekl, že jde o Koizumiho. To bych si pamatovala! ;o) Kdyby to nenapadlo Jarníka a nedohledal to podle toho, tak bych na to nakonec možná ani nepřišla.
    Ledman: Existuje nějaká Japonská divnost, kterou jsi neviděl? :D Já to tehdy na irc určitě nezaznamenala. Ale ten začátek je vskutku fenomenální ^__^

  4. Beldaran napsal:

    Koizumi, Koizumi, že on je ten hlavní záporák z Nerima Daikon Brothers? Tak to musím rozhodně vidět.

  5. Lusi napsal:

    Bel: A jo! Tam byly vlastně i Koizumiho Děti, co? Sáfryš, to se na to musím znova podívat. Dostane to úplně nový rozměr. Juch :)

  6. Alcazar napsal:

    Naprosto souhlasím, Koizumi je jedinečný:-) Zrovna teď o něm píšu kapitolu do bakalářky a nad žádnou jsem se ještě tak nebavila – stačí si poslechnout, jak notuje nějakou odrhovačku od Presleyho během interview, nebo se podívat na některou jeho fotku s obřími brýlemi, a mám dost:-D Děkuji za ten odkaz, jak Koizumi trtá na vozíčku, parádně jsem se u toho pobavila:-D

  7. Lusi napsal:

    Alcazar: Jsem ráda, ze se nekomu to video taky libilo. Jak k tomu dali tu dramatickou hudbu, tak je to dokonaly :D

Napsat komentář