Humon Comics: Scandinavia and the World – alternativa Hetalie?

21. 12. 2010 by Lusi -

the-nordic-fellows

Pokud máte rádi humor založený na národních stereotypech, ale zajídá se vám koukát na přihřáté bišíky z Hetalie, nezoufejte. Řešením je pro vás Humon a její online komiks Scandinavia and the World.

Humon Comics je internetovým projektem jedné nadané kreslířky z Dánska, vystupující na netu pod nickem Humon. SatW je jednou z jeho částí, která se nedávno odtrhla a přestěhovala na vlastní doménu.

Sweden-Denmark-and-Norway

Scandinavia and the World se do jisté míry veze se na vlně popularity Hetalie, což ovšem není na škodu. Díky tomu, že „státní“ humor je teď v kurzu, se sláva tohoto komiksu rychle rozšířila a dorazila před pár měsíci i ke mně.

Někteří lidé si SatW s Hetalií údajně dokonce i pletou, což je mi na jednu stranu docela záhadou, ale na druhou je mi jasné, že se tam spousta společných znaků najde. Stejně jako v Hetalii i zde vystupují personifikované státy a prožívají společně vtipné příhody. Vše se odehrává formou krátkých stripů a samozřejmě je tu taky spousta poučení. Budete-li číst vysvětlivky, dozvíte se spoustu cenných informací nejen o Skandinávii. A můžu slíbit, že často jde o informace, které byste jinde vážně jen těžko hledali. Tohle je jedna z neodmyslitelných předností Humon Comicsu, občas na vás z něj doslova prýští zajímavosti o Skandinávii a nejen o ní…

Pro úplnost, APH a SatW ovšem nejsou jediné vtipné série založené na humoru s personifikovanými státy. Pro ilustraci například OMG WWII on Facebook.  Jen první dvě jmenované jsou teď prostě nejvíc IN.

Humon osobně ale spojitost s Hetalií nezastírá, sama ji evidentně poctivě sleduje a v některých stripech na ni dokonce vyloženě naráží. Ovšem některé její postavy mají do značné míry jiné charakteristiky než v Hetalii (díky čemuž pak mohou vznikat další komiksy s narážkami na Hetalii tohoto typu).

Troufnu si však říct, že její pojetí a humor je nám jako Evropanům bližší. Její postavy jsou takové uvěřitelnější, lidštější, sympatičtější… a v neposlední řadě se jednodušeji cosplayují :)

the-nordic-band2Hlavními postavami SatW jsou, jak už asi čekáte, severské země. Kolem skandinávských zemí (Norsko, Švédsko, Dánsko) + dalších dvou severských (Island, Finsko) se točí většina stripů. Občas se ale objevují i jiné země, dost často v souvislosti s nějakou aktuální světovou událostí, na které Humon vždy pohotově reaguje.

Státy jsou zde zobrazeny primárně jako chlapecké postavy (jen Nový Zéland je ovce, ale to sem teď nepleťme), ovšem každý z nich má i sestru. Takže tenhle komiks bývá dost často i genderově vyrovnaný… i když sister America a sister Japan jsou yaoistky, takže i na tenhle druh humoru dojde. Nicméně přeci jen trochu jinak než v Hetalii ;)

Témata jsou vůbec rozličná – od historie až po velmi aktuální dění. Nechybí narážky na jídlo, hudbu, stereotypy, dokonce ani na zmíněné yaoi… ale pořád vtipně a s nadhledem.  Homosexuální podtext se tam tedy vyskytuje docela pravidelně, ale pořád mi přijde, že je to v hranicích únosnosti. Ale nejsem chlap. To mi bude muset ještě nějaký příslušník silnějšího pohlaví potvrdit, jak moc to pro ně je či není zkousnutelné, přece jen, oni jsou na to citlivější. Pro představu, nejdrsnější tam je asi tohle (nutné dočíst do konce). Každopádně vás musím předem upozornit, že po přečtení celého SatW se na některé věci (spotřební údaje NL/DK na výrobcích, úžina Oresund aj.) už nikdy nebudete dívat jako předtím.

I-Love-You

Shrnuto podtrženo, SatW je geniální evropštější alternativou k Hetalii, u které je ovšem jedno, jestli Hetalii máte rádi nebo ne – Humon pobaví prostě všechny. Navíc SatW nabízí jedinečnou příležitost nahlédnout severského vnímání světa a dozvědět se nevídané. A to se vyplatí.

Pokud vás tedy aspoň trochu zajímají severské země, tuhle ohromnou studnici informací a zábavy byste si neměli nechat ujít.

 

Napsat komentář