Hudební silnice v Japonsku

30. 12. 2019 by Lusi -

melody_road

Článek o japonských Melody Roads, který mi vyšel v FestZINU na Animefestu 2017.

Když jedete na horu Fudži autem, může vás na silnici překvapit zvláštní značení, které na vozovce běžně nevídáte. Chvíli poté, co na cestě spatříte nakreslený houslový klíč, vás čeká další překvapení. Zpod vašeho auta se najednou začne linout jakási melodie. Úsek, na kterém se právě nacházíte, je totiž takzvaná hudební silnice. Má speciálně upravený povrch, díky kterému při přejezdu začne vaše auto vydávat hudbu.

Přestože Japonci nebyli prvními průkopníky tohoto konceptu, přišli na něj nezávisle a mají ho velmi v oblibě. Někdy okolo roku 2006 Šizuo Šinoda údajně omylem poškodil část silnice buldozerem, načež zjistil, že když přes vzniklé rýhy přejíždí autem, vydává to různé tóny v závislosti na jejich hloubce a rozložení. Tak ho napadlo, že by se to dalo kreativně využít. Jeho nápadu se chytil Hokkaido National Industrial Research Institute a rozvinul ho do podoby dnešních Melody Roads, jak se těmto úsekům v Japonsku říká.

Hudební úseky silnic fungují na bázi speciálních rýh, které jsou ve vozovce pro tyto účely vyryty. Čím blíže jsou u sebe, tím vyšší tóny kola přejíždějícího auta vytváří. Důležitou úlohu hraje samozřejmě i rychlost, kterou přes rýhy vozidlo projíždí. Doporučená rychlost na „správné přehrávání“ na japonských Melody Roads bývá okolo 45 km/h.

Japonsko má na svém území největší počet hudebních silnic na světě. Můžete jich tam najít až okolo třiceti. Kdyby vám anglická Wikipedie tvrdila, že jen tři, nevěřte jí a přepněte si na japonskou verzi. Jsou rozprostřené po celém Japonsku, doslova od Hokkaida po Okinawu, a jejich největší koncentrací se pyšní prefektura Gunma. Pokud se zrovna nechystáte do Japonska, můžete Melody Roads najít zachycené na videích na internetu.

Účely Melody Roads bývají rozličné. Může jít o přilákání turistů do regionů, prevenci nehod (zabránění usínání řidičů a snaha donutit projíždějící auta dodržovat optimální rychlosti), nebo třeba o oslavu či památku (dvě byly otevřeny u příležitosti zavedení šinkansenu na Hokkaidu).

Podobně různorodé jsou i melodie, které jednotlivé silnice přehrávají. Sahají od národních a lidových písní přes popové až po hudbu z anime (Můj soused Totoro v prefektuře Hirošima).

Když už teď něco o tomto bezvadném konceptu víme, můžeme popustit uzdu fantazii, co by se s jeho pomocí dalo vytvořit. Na internetu už kdosi přišel se skvělým nápadem na silnici, která by hrála ústřední melodii z Návratu do budoucnosti, pokud by po ní auto projíždělo rychlostí 88 mil za hodinu. U nás bych to viděla spíš na Spomaľ, máš privysokú rýchlosť.

Melody-road

květen 2017

 

O tomto tématu jsem později připravila i celý díl Japondělí, na který se můžete také podívat:

Napsat komentář