Hetalia – historie pro fajnšmekry a yaoistky

22. 10. 2009 by Lusi -

heta_charas

Představte si, jak by asi vypadalo anime o historii, kdyby jeho cílovým publikem byly dívky. I když to možná nebylo původním záměrem, přesně tak vypadá Hetalia – humor, ironie, historie, trocha faktů a hezcí chlapci. Co víc si přát?

Co to je?

Hetalia – Axis powers je exkurzí do historie, kde jsou jednotlivé státy úžasně personifikovány (většinou do krásných mladíků oplývajících typickými národními stereotypy) a v těchto podobách prožívají zásadní historické události. Jinými slovy bišíci představující všemožné světové velmoci proplouvají dějinami a jsou u toho děsně roztomilí. A navíc je to ohromná zábava.

Hetalia-Axis-Powers

„Hrdinou“ toho všeho je postava Itálie, vystupující zde jako naprosto neschopná postava/země. (Z čehož je taky název: hetare (neschopný) + Italia). Ale rozhodně není sám. Většina příběhů se odehrává během druhé světové války, takže hlavními hrdiny jsou na straně Osy kromě Itálie pedantské Německo a rezervované Japonsko, na straně Spojenců pak naivní Amerika, věčně flirtující Francie, roztomilé, ale kruté Rusko, Anglie, věřící na vše nadpřirozené a mladistvě vyhlížející 4000 let stará Čína.

Potkáme ale i spoustu dalších států. Ústřední postavy se střídavě mění logicky podle toho, v jaké historické etapě se zrovna nacházíme. Hlavní těžiště děje je ve dvacátém století, ale svůj prostor dostává i Chibitalia (příběhy z doby, kdy byl/a Italie ještě malý/á) a čas od času se objeví i zcela nesouvisející (a o to vtipnější) odbočky od hlavní linie příběhu.

Hetalia původně vznikala jako webová manga, jejímž autorem je Hidekaz Himaruya – nadějný třiadvacetiletý japonský autor žijící až donedávna v New Yorku ;o) Běží již od roku 2003 a díky své oblíbenosti to dotáhla postupně na seriózní vydání v papírové podobě a ve formě anime se dostala i na internet, kde byla vysílána prostřednictvím internetové televize a nabízena ke stažení do mobilu. To vysvětluje, proč jsou příběhy v Hetalii převážně útržkovité a anime díly nepřesahují pět minut. K dnešnímu dni je venku 39  epizod z plánovaných 52.

Ita-chan: „Dědeček Řím umřel na to, že moc vyrostl. Nechci, aby se něco takového stalo i tobě. Mám tě rád takového, jaký jsi.“
Svatá Říše Římská: *blush*

Pro koho to je?

heta_czŘekněme si na rovinu – Hetalia není pro každého. (Testováno na testovacích subjektech. Tímto jim děkuji, že to přetrpěli.) Ovšem i když nejste zrovna cynická military yaoi fangirl studentka historie (což je dle mých výpočtů ideální cílovka ^^), může se vám Hetalia zalíbit.

Je to sice pořád dějepis, ale velmi originálně zpopularizovaný dějepis. Čím víc se o historii zajímáte, tím vám Hetalia bude připadat skvostnější. Srdce historika zaplesá, srdce fangirl ale dvakrát tolik. Jsou tam přece ti bišíci! Ti jsou ovšem hlavním kamenem úrazu, pokud jde o pánské publikum. Kvůli asi tak 80% podílu mužských postav a přílišné roztomilosti je Hetalia pro některé příslušníky silnějšího pohlaví údajně nekoukatelná. Škoda. Navíc je humor této série jedním z těch méně typických, na které běžný Evropan není defaultně naladěn. Pokud se vám však povede chytit správnou vlnu, budete se moc dobře bavit.

K čemu to je?

Především k pobavení, ale má i svou poučnou stránku. Nečekejte, že po shlédnutí Hetalie se stanete expertem na historii. Ovšem, pokud již expertem na historii jste, budete obohaceni o spoustu perliček, kterými můžete ohromovat ve společnosti. A i když tím expertem nejste a bojíte se, že Hetalia vnese do vašich (ne)znalostí spíše jen další zmatky, věřte, že nějaké ty nové znalosti taky načerpáte. Já se například až díky Hetalii dozvěděla o existenci Sealandu nebo legendě o Busbyho křesle.

 

Proč je okolo toho takový humbuk?

Faktor první – kontroverze

hetalia-01-1Hetalia je anime bezesporu do značné míry kontroverzní a některé jeho části se dají pokládat za dosti urážlivé. Ne každému se to ale líbí. Spousta lidí ze západního světa se tak o Hetalii poprvé dozvědělo až díky kauze, kvůli které bylo zrušeno její vysílání v Japonské televizi. Důvodem byly stížnosti Korejců. Přestože vysílající stanice tvrdila, že charakter Korea se v televizní verzi vůbec nemá objevit, Korejci stále protestovali, podepisovali petice a tvářili se tak pobouřeně, až bylo anime na poslední chvíli z vysílání staženo. Od té doby se objevuje jen na internetu. Cesta Hetalie na televizní obrazovky je prozatím dále zamlžená. Paradoxně ale díky tomu silně stoupl divácký zájem o celou sérii a i poptávka po DVD.

Faktor druhý – fangirls

HETALIA_by_sasuhineChování lidí je občas nevyzpytatelné, chování uživatelů internetu je ještě nevyzpytatelnější. Psychologové, sociologové, internetologové a další logové se dnes a denně zabývají situacemi, kdy se z nepatrné nezajímavé drobnosti stal přes noc díky internetu světový fenomén.

A zhruba něco takového se přihodilo Hetalii. Než jsem si všimla, kdy a jak se to stalo, byla má oblíbená zákoutí netu zahlcena Hetalia fanartem, fanvidei a dalšími fanvýtvory.

Čím se tento zájem dá aspoň trochu vysvětlit? Já bych to viděla na již zmíněné bišíky a roztomilost. Dvě devizy, které dívky vždycky dostanou. Také to, že sblížením téměř jakýchkoliv dvou zemí vznikne v podstatě yaoi, určitě získalo srdce mnoha a mnoha fangirls. A jelikož děvčata jsou pokud jde o fanarty a fanfikce všeobecně tvořivější než chlapci, začal se tento fanstuff velmi rychle množit. Zbytek boomu pak přikládám řetězové reakci.

A dál?

I když pomineme všechny výtvory fanoušků a zaměříme se jen na oficiálně vydané Hetalia materiály, zjistíme, že jich je překvapivě mnoho. Když už měla Hetalia takový nečekaný úspěch, tvůrci se rozhodli toho využít a začali zásobit veřejnost dalším doplňkovým materiálem, který je sice typický pro běžné velké seriály a mangy, ale u menších jsem se ním tak často nesetkala. Takže tu teď k Hetalii máme klasiky typu Drama CDs, Chara Songs CDs a další kupy merchandisingu. Musím ovšem uznat, že velmi vydařené (resp. dokážou vás zabavit na několik hodin ;o). Některé charakter songy jsou IMHO naprosto geniální a kupodivu i poslouchání anime endingu „Marukaite Chikyuu“ v mnoha verzích mnoha různých států může být zábava. Posuďte sami:

*Itálie*     *Německo*    *Japonsko*

Nemusíte ale hned sahat po bonusových materiálech, abyste si s Hetalií užili ještě déle. Můžete si vystačit i se samotným anime nebo ještě lépe s mangou, kde je mnohem víc událostí vysvětleno z historického hlediska. Když se pustíte do bádání nad všemi detaily, dozvíte se toho mnohem víc, než jste čekali, a užasnete v obdivu, jak je tohle dílko komplexní a promakané. Nakonec zjistíte, že v Hetalia vesmíru je opravdu možné se hrabat hodiny a hodiny a pořád to bude nové, poučné a zábavné.

Allies

Takže?

Trochu racionalismu nakonec, abych Hetalii náhodou nepřechválila. Hetalia: Axis Powers není úplně dokonalá a bezchybná – má svá silnější a slabší místa, svůj specifický styl vyprávění a humoru, který nemusí sednout každému a velkou genderovou nevyrovnanost. Přesto jakmile se vám do ní jednou podaří proniknout, zamilujete si ji a už vás nepustí.

11 komentářů: “Hetalia – historie pro fajnšmekry a yaoistky”

  1. Mitsuki napsal:

    Myslim si, ze nechat si vytrhat nehty na nohou musi byt mnohem prijemnejsi, nez dosledovat Hetaliu ^___^ Opravdu jsem u tech par dilu trpela a rozhodne se na toto anime nehodlam dodivat dobrovolne :) Ale kazdy mame svoje uchylky (zvladla jsem vic jak polovinu Strike witches! :D ) a rikam si, ze je skoda, ze je to tak prehnane kawaii, muze to byt i prinosne.

  2. Beldaran napsal:

    Tak toto budu muset shlédnout. Ne kvůli tomu, že jsem trhlá yaoi-fangirl (v rozumných mezích, naštěstí), ale proto, že jsem jednou historička. A zrovna jsem v ročníku, kde se druhá světová a všechno okolo dost pitvá. Ořihodím to pak k dobru během hodiny, napíšu o tom seminárku a … a všichni solidní hysterici, kteří šílí, když někdo neví, kdy přesně byl spáchán atentát Jeana-Paula Marata, mě zabijou nebo se zblázní.

  3. Lusi napsal:

    Beldaran: Připrav se ale na to, že přednášky z historie pak už nikdy nebudou, co bývaly XD Já sice přímo historii jako hlavní obor nestuduju, ale taky už zákeřně přemýšlím, do jakých leotšních školních prezentací bych mohla nastrkat aspoň ukázky z Hetalie ^____^

  4. Beldaran napsal:

    Tak moment, kde je Československo?!
    To jako že by už nemusely být neskutečně nudné?

  5. Lusi napsal:

    Bel: Jako že si na nich budeš zaručeně představovat něco úplně jiného, než si ostatní budou představovat, že si představuješ ;o)
    S Československem se to má takto: http://hetalia.wikia.com/wiki/List_of_Axis_Powers_Hetalia_characters#Czech_Republic.2FCzechoslovakia Ještě není rozhodnuto o jeho oficiální podobě, ale věřím, že se jednou objeví.

  6. Majja napsal:

    Hezky napsané :D Hetalii žeru už nějaký ten pátek, mangu pročítám neustále…Česko…nebo Československo: jeho podobu jsem už viděla, ale není to oficiální, pořád se dohaduje o tom, jestli to bude jeden stát nebo dva. Ale tak doufám, že ve Volume 3 by se už mohl objevit.
    Taky jsem nadšená z Hetalia movie, ale absolutně nevím, jak to chcou udělat. A Korejci mě totálně vytočili, jelikož se chovají přesně jak Korea v Hetalii.
    O Sealandu jsem taky nevěděla (Jak blázen jsem strávila pročítáním atlasu a hledala ho. Pak jsem to vzdala a šla na wikipedii.) Busbyho židle mi už něco říkala.
    V dějepise teď bereme 2.světovou a…spolusedící se už ani nediví, když najednou začnu šíleně šeptat: Anglie! Je tam, je tam taky! Ach, bože! Anglie a Japonsko! Jo! :D
    Dějepis jsem vždycky milovala, ale díky hetalie (a profesoru) je to přímo láska nebeská.

  7. chill napsal:

    Tak a ted… kdo byl prvni, Pancharti nebo Hetalia? Imho historicke parodie, zvlast z 20. stoleti, jsou posledni dobou in… :) uz jsem to psala Dee, ale klidne to napisu znovu – jsem tomu rada. Je to dukaz, ze lidi se konecne zacinaji vzpamatovavat z toho soku, ktery jim dve svetove valky a pak jeste dalsi totalitni rezim pripravily. A dik za tip, kdyz se tak koukam, jak o tom vsichni pisou, asi se mrknu. :)

  8. Lusi napsal:

    chill: Kdo byl první? Tipla bych, že Hetalia (samozřejmě ;oP) leda, že by scénář k pnachartům začal vznikat před víc jak šesti lety…
    BTW kdo „všichni“ o tom píšou? Když jsem tenhle článek začínala psát (někdy v červnu ^.^‘), tak na českém internetu byla dostupná jen jedna trochu zavádějící recenze, pak už jsem to nekontrolovala. Ale ráda si přečtu nějaké další. Mám radost, že se to takhle šíří ^^

  9. Yullen napsal:

    Moc pekná recenzia, ako to vidím hetalia sa konečne trochu rozrastá aj na Česku a Slovensku, ešte pred pár mesiacmi som na nete našla jediný Český blog kde sa o nej písalo O_O
    Mohla si sa zmieniť aj o užasnej kresbe, hlavne o detailoch jedál, ja u hetalie vždy dostanem hlad ^^

  10. Tame napsal:

    Ale z těch sketchů na CZ/SK se mi nejvíc líbila myšlenka Česko-hudebník, Slovensko jako bishinka:D Dokonce bych to rozvedl ještě víc. Jako třeba, že CZ dycky nadšený optimista, ale pak jeho skvělou náladu vždycky někdo pohřbí, ale zase se může hned vrátit a u Slovenska, takovou kawaii-neko, která se vždycky uchýlí tam, kde se jí to nejvíc hodí, ale je tak sympatická, že není možné ji cokoliv neodpustitXD

  11. Saya napsal:

    Musím říct že když se začnete koukat jen na to Anime, ze začátku vám to přijde nudné leč k usnutí. Anime hodnotim tak 6/10, Manga to už je o trošku lepší a když se vám to podaří pochopit(což je v některých případech opravdu těžké) tak do toho s největší pravděpodobností spadnete, dle mého je manga prostě v tomhle lepší a děj pochopíte snadněji(ovšem z českého překladu od Zone Pressu sem si opravdu rvala vlasy) no a nakonec perlička na youtube je velice dost povedených AMV díky kterým budete tímto virem nakaženi (mezi nima sem i já :D)

Napsat komentář