Faces in Places

28. 9. 2011 by Lusi -

!VAROVÁNÍ! Po přečtení tohoto článku už svět kolem vás nikdy nebude jako dřív.

Rozhlédněte se kolem sebe. Vidíte spoustu obličejů? Ne? Přečtěte si tento článek, proklikejte všechny odkazy a rozhlédněte se znovu…

Faces in places je internetový fenomén, který spočívá v hledání obličejů v každodenním světě. Ač se to na první pohled nezdá, spousta neživých objektů kolem nás má tváře – ať už jsou to domystromy, elektrické spotřebiče, jiné vybavení domácnosti nebo třeba zelenina. A právě na fotky takovýchto nezáměrných šklebů, které na nás vrhají všemožné věci okolo nás, se specializuje blog Faces in places, který stál v roce 2006 u zrodu tohoto fenoménu a už několik let je velkým hitem mezi internetovou populací.

Nové fotky se na blogu objevují tempem jedna za den a vybírány jsou z příspěvků ve skupině Faces in Places na Flickru, kam může svou fotku přidat kdokoliv. Jelikož je tam fotek mnohem víc, než se stíhá na blogu objevit, vybírány jsou samozřejmě jen ty nejlepší a to ještě se zpožděním (právě teď na blog přibývají fotky přidané do skupiny přibližně v květnu).

I já mám nějaká ta svá želízka v ohni, tak napjatě čekám, zda to někdy nedotáhnou až na blog, ale zatím je na ně brzy.

Autorce blogu, Jody Smith, vyšla minulý rok i kniha Faces in Places, která obsahuje kompilaci nejlepších fotografií tváří na nečekaných místech od nejrůznějších autorů, kteří svými fotkami v průběhu let přispívali do Faces in Places.

 

Já a Faces in Places

Je tomu přibližně půl roku, co znám Faces in Places, a téměř okamžitě jsem začala nacházet obličeje na nejrůznějších místech. A nejen já. Stihla jsem nakazit i část svého okolí. Jen v našem bytě jsme našli hned několik věcí, které na nás úplně očividně zíraly. Sdružují se převážně v koupelně a okolí.

A protože nás „oživlé“ věci začaly bavit a zrovna jsme v koupelně vyráběli periodickou tabulku prvků, zneužili jsme zbývající barvu a některým vypínačům k životu trochu pomohli. Do Faces in Places jsem je ovšem poslat nemohla, protože FiP se zaměřuje pouze na náhodně objevené obličeje a záměrně vytvořené nemají šanci. Stejně nám ale dělají radost.

____

No a když opustíme hranice našeho bytu, svět je plný všemožně se tvářících věcí. Jeden z našich nejsympatičtějších úlovků je tenhle měřič z Baťova muzea ve Zlíně:

Hledání Faces in Places o fous změnilo můj pohled na svět. Není to žádná výrazná změna, ale přece jen je to znát. Sice mám pocit, že na mě pořád něco kouká, ale svět je teď jaksi veselejší.

Pokud jste dočetli a doklikali až sem, obávám se, že už jste také nakaženi. Jste v tom s námi, užijte si to!

2 komentáře: “Faces in Places”

  1. Sykysan napsal:

    takovýchto obličejů mám na disku několik MB, vůbec jsem netušil že to sbírá víc lidí…nebo spíš mě zaráží, že je to regulérní fenomén:-D jako bych našel svoje biologické rodiče:-D

  2. Lusi napsal:

    Syky: Paráda. Doufám, že tam nějaké své úlovky pošleš. S takovouhle sbírkou máš určitě šanci… možná i do příští knihy.

Napsat komentář