České internetové memy 2013

19. 1. 2014 by Lusi -

Nezapomněli jste na okurku? A co třeba na aligátora, Nicky Tučkovou nebo své právo sedět?
V následujícím článku si po kratičké osvětě o memech jako takových připomeneme nejvýraznější české memy, které v minulém roce prosvištěly našimi internety.

Mem je základní jednotkou kulturní informace předávané z člověka na člověka, z generace na generaci, analogicky ke genu, který je podobnou jednotkou informace genetické. Český výraz pro známější anglické “meme” je opravdu mem s výslovností [mem], nikoli meme, mým či jiné zkomoleniny. Jedná se o jakýkoliv typ informace, která se šíří mezi skupinou lidí a postupem času se stává obecně známou (minimálně pro jisté publikum). V průběhu tohoto procesu může dojít k vývoji a případným změnám původního informačního řetězce.

V případě internetového memu jde zpravidla o frázi, obrázek nebo video, ze kterého se určitá menší nebo větší část uchytí, šíří přes internet dál a začne žít vlastním životem. Internetové memy jsou charakteristické odvozenými díly neboli remixy, díky kterým se memy rozšiřují, postupně mění nebo kombinují s jinými memy. Na základě jedné původní fráze nebo myšlenky tak často vzniká rozsáhlá síť nejrůznějších obrázků, vtipů a narážek, kterými se internet baví. Původem internetového memu nemusí být samozřejmě internet jako takový. Prvotní impulsy pro vznik memu často pocházejí z reálného světa, zpráv, politiky nebo popkultury, internet slouží pouze k jejich masovému šíření.

V tomto článku se budu věnovat memům českého původu, které loni osvítily vaše obrazovky. Ač je na internetu spousta serverů zabývajících se mapováním memů celosvětových, u nás tato disciplína ještě není tak rozšířená a moc webů se jí nevěnuje.

Co je a co není mem, budu pro potřeby tohoto článku určovat převážně právě podle toho, zda se stal základem pro odvozená díla. Klasické virály, které byly masivně rozšířené a známé, zařazovat nebudu, pokud na ně neexistují aspoň nějaké parodie. Stejně tak zde nenajdete české verze zahraničních memů, pokud u nás nebyly něčím významné nebo originální.

Opráski sčeskí historje

Když jsem na začátku roku plánovala tenhle článek, udělala jsem si poznámku, že bych měla zmínit i Opráski s českí historje, ačkoliv vznikly už měsíc a kousek před začátkem roku. Přece jen v lednu 2013 byly dost velkým hitem (aspoň na tehdejší měřítka), základem mnoha odvozených děl a nechtěla jsem, aby se na ně zapomnělo. To jsem ovšem netušila, že jejich sláva bude v průběhu roku tak stoupat, že na jeho konci budou vlajkovou lodí českého internetu a fenoménem hutně prosakujícím mimo vody internetu, tím pádem opravdu nebude nutné je připomínat, ba ani představovat. Tento projekt má po roce své existence na kontě Křišťálovou lupu, bezcelerovou knižní verzi a chystanou výstavu v Národním muzeu. Tak na tomto místě aspoň Histerickímu Ústavu pogratuluji k plamennému úspěchu a statisícům fanošuků na sociálních sítích.

 

Stejně si ale neodpustím menší odbočku ke kořenům Oprásků a zmíním pár jejich možná už pozapomenutých příbuzných. V listopadu roku 2012 se na Okounu, semeništi mnoha českých memů, rozjela tvorba variací na dolana převážně s českými pohádkovými postavami. Tím, který to vše začal, je údajně tento komix. Pro tato díla velice rychle vznikl samostatný klub a už to jelo. Vzpomínáte na dobu, kdy českým internetem obcházel Saýc a strašil ve snech děti i dospělé? Nejen ten, ale i spousta dalších zajímavých postav vznikla právě zde. Pokud nevzpomínáte, určitě stojí za připomenutí.

Remixy

Díky tomu, že Opráski začaly právě zde, krom těch “originálních” od jaze vznikaly remixy paralelně hned od začátku. Některé z nich jsou k dohledání přímo na tumblru historje.

     

Aligátor

Největším zdrojem českých memů byla v uplynulém roce politika. Především pak jeden veřejný činitel. Už v lednu jsme se všichni učili správně imitovat aligátory.

Remixy

Odvozená díla se tady omezila především na všemožné přestříhání a úpravy původního videa, ale našlo se i pár vybočujících.

Politických memů/vtipů bylo za loňský rok vůbec požehnaně, převážně s prezidentem v hlavní roli. Až tak, že se mi je sem ani nechtělo všechny cpát.  Abyste se ale necítili ošizení, zde máte ještě 2 bonusové galerie:

A pro úplnost a spravedlnost doplním, že zdrojem většiny obrázků v odkázaných galeriích je  OLoL
 

Zapomněla jsi na okurku!

O největší lednovou senzaci se ovšem postaralo náborové video McDonald’s o studentce Katce, která se zaučuje a hned na počátku své nové kariéry má menší problémy se zeleninou.

Všeobecný ohlas na tento spot byl sice negativní, zato ohromný. Video tedy nesplnilo svůj původní účel, ovšem propagaci McD rozhodně pomohlo. Šířilo se rychlostí internetu a některé hlášky z něj se dokonce dostaly na trička dřív, než stihly zlidovět. A dodnes na okurku hned tak někdo nezapomene!

V McDonaldu na popularitu videa zareagovali nejlépe, jak mohli. Nic nesmazali, nepopírali, neobhajovali, ale postavili na současné vlně zájmu kampaň, ve které figurovalo Okurka menu i možnost setkání s krůtrenérem Jirkou.

Remixy

       

        
  • A na závěr “uhorka“ v jedné z reklam na COOP jednotu z geniální „memové“ série.  Kromě české uhorky si povšimněte i slovenského kebabu do ruky.

Apple produkty zdarma

Zdroj tohoto memu k nám doputoval ze zahraničí, ale v reakcích jsme byli docela originální. Nevypátrala jsem, odkud se tohle schéma přesně vzalo, ale faktem je, že loni v březnu začaly najednou na facebooku jako houby po dešti vyrůstat stránky tohoto typu nabízející iVěci zdarma. Všechny měly téměř identickou strukturu, za splnění 4 jednoduchých bodů nabízely v “soutěži” zdarma kdejaké Apple produkty a samozřejmě byly všechny podvodné.

Remixy

Ovšem ještě zajímavější než fakt, že na to naletěly desetitisíce uživatelů, byly všemožné parodie. Bohužel z FB už zmizela nejen většina původních stránek a postů, ale i těch parodujících, tak aspoň jeden příklad za všechny (pokud máte screenshoty nebo odkazy na další, dejte vědět, ráda přidám).

 

Nicky Tučková – Rich Boy

Největší hvězdou českého internetu v roce 2013 byla rozhodně Nicky Tučková. Její píseň Rich Boy se stala slavnou doslova přes noc. Videoklip, který měl v den svého vydání (11. března) večer na Youtube klasických 301+ zhlédnutí (protože Youtube do více z bezpečnostních důvodů neumí), se ráno pyšnil čísly přes 200 000. Dnes už se počet jeho zhlédnutí vyšplhal přes 3 miliony, což je na české video fantastický výsledek.

Falešně zazpívaný song, ve kterém se blonďatá slečna děsivou angličtinou snaží ulovit boháče, se stal okamžitě terčem posměchu, obdivu a spekulací. Hned od začátku bylo dost pravděpodobné, že tohle video nemůže být myšlené úplně vážně (úroveň zpěvu i jazyka tomu napovídala), ale úplně jistý si nemohl být nikdo. Soudnost Youtuberů v dnešní době je věc naprosto neodhadnutelná. Dál se ovšem nabízela otázka, jestli jde o trolling nebo cílenou virální reklamu. Teorii virálu napovídal profesionálně natočený klip a jako první z médií s jasným přesvědčením, že jde o virál (podle mých zápisků) přišly lidovky.cz. Můj tajný tip byl, že půjde o reklamu na jazykovku, nicméně se z toho vyklubal nejmenovaný server z oblasti finančního poradenství. Trochu zklamání.

Hlavní aktérka Táňa Míková alias Nicky Tučková po Rič Bójovi pokračovala v natáčení videí  (reklamních, politických i úplně jiných) ve víceméně stejném duchu, fenomenální úspěch už se však neopakoval. Co se však týká samotného Rich Boy videa, to mělo úspěch celosvětový. Krom toho, že se objevilo na Know Your Meme (pod memem FAIL), tak to dotáhlo i do americké televize, konkrétně do show Chelsea Lately.

Remixy

Rich Boy reakce a remixy se začaly objevovat téměř okamžitě.

  • Jedním z úplně prvních byla titulkovaná verze.
  • Také se záhy ozval první Ričbój.
  • Časem se přidali další ričbójové se svými písněmi, třeba tenhle a tenhle
  • Na závěr opět jeden YTP a Crossover s aligátorem.

 

Přiznání

V dubnu se naše facebooky zaplnily ohromnou vlnou všemožných anonymních přiznání. Začalo to Přiznáními ČVUT (koncept údajně na základě americké verze), postupně se přidávaly ostatní vysoké školy, pak střední, základní, města, muži, ženy… až to vyústilo v šílenství, kdy měly svou vlastní přiznávací stránku snad všechny sociální skupiny i subkultury, včetně těch nejobskurnějších typu “koktavé házenkářky”. Počet stránek, které shromažďovaly nejrůznější přiznání anonymně zadaná přes web, rostl geometrickou řadou. A s ním samozřejmě i remixy a parodie. Sice je to občas těžko poznat, ale vzniklo i několik ryze parodických účtů. Některé z nich jsou s námi dodnes – jmenovitě třeba Přiznání iluminátů.

Remixy a narážky

Viróza

O hlavní i mimointernetový mem se postaral opět pan prezident, když jako příčinu svého nejistého vrávorání u korunovačních klenotů oficiálně uvedl virózu. Slovo viróza se tak pro většinu populace minimálně dočasně stalo synonymem pro opilost. Podle odborníků jde o metonymii a aby se tento výraz v jazyce udržel, musela by se podobná situace opakovat vícekrát.

Ať už se ale udrží nebo ne, rozhodně nám celá událost přinesla spoustu internetového humoru a věčnou slávu i v zahraničí. Tuším, že to bylo poprvé, co to nějaká zpráva z ČR dotáhla až do populárních taiwanských animací novinek ze světa: video zde.

Remixy

     
    

Džambulking

Zatímco v cizině mají planking, owling nebo batmanning, u nás v létě frčel džambulking. Eskapády Ivety Bartošové alias Džambulky loni plnily bulvár téměř nonstop. Oko internetu však upoutala především jedna fotka na pláži, kde má zpěvačka spodní díl plavek oblečený naruby. Někoho napadlo se hecnout ke zopakování onoho módního výstřelku a trend byl na světě. Pro sdílení fotek s čouhající cedulkou z plavek vznikla i samostatná facebooková stránka

Příklady

  

#Volím_pravici

Českou tvořivost probudila na podzim zas až politika. Tentokrát blížící se předčasné volby. Ač bylo všemožných parodií na bilboardy všech politických stran požehnaně, nejvíc jsem jich zaznamenala na oficiální ODS hashtag #Volím_pravici, kterým si strana o podobné mutace v podstatě říkala.

Remixy

   

 I opráskový Zmikund se vyjádřil k tématu.

Mám právo sedět

Poslední výraznější mem minulého roku je tak kontroverzní, že jsem váhala, jestli ho vůbec zařadit. Ale když už mám přiznání Hitlera a další věci na hraně morálky, pro potřeby zdokumentování loňské memové scény musím zmínit i mentálně nemocnou paní Julii, která se v pražském metru nevybíravým způsobem domáhala svého práva sedět, čímž se téměř okamžitě proslavila po celých internetech a ještě dále. A pokud jste ještě neklikli na žádný z odkazů k tomuto memu, je asi na místě upozornit slabší povahy a děti, že obsah pro ně není vhodný.

Remixy

 

Tím končí mé shrnutí 10 největších českých memů za uplynulý rok a nejspíš taky jeden z mých nejdelších článků. Je možné, že mi z přehledu nějaký zásadní mem unikl, pokud jsem se třeba tou dobou zrovna pohybovala v jiných koutech internetu. Budu ráda, když mě doplníte. Jsem samozřejmě zvědavá i na vaše další názory. Co z českých memů například v loňském roce nejvíce zaujalo právě vás?

 
 

4 komentáře: “České internetové memy 2013”

  1. Aurielle napsal:

    Mám právo sedět využil v rámci reklamní kampaně i Netbox, aspoň v Brně: https://www.dropbox.com/s/oxbtxgpfx9yt8sm/2013-10-15%2009.42.55.jpg :D

  2. hitomi napsal:

    Geniální souhrn, to musím sdílet! :))

  3. Kondik napsal:

    Velice pekne, dekuji.

  4. Myshaak napsal:

    Dobrá práce, dokonce jsi ani nezapomněla na okurku!

Napsat komentář