Jak jsem se účastnila AMV Pekla

9. 3. 2015 by Lusi - ,

V roce 2014 vzniklo pod záštitou NatsuConu první české AMV Peklo. Jsem hrdá na to, že jsem se na něm mohla podílet.

AMV Hell

AMV Hell je formát, který vznikl už před více než deseti lety. Jde o krátké scény z anime doplněné vtipným audiem, které jsou seskládány do delšího Anime Music Videa. Oficiálních AMV Hellů je v dnešní době 8 s tím, že od díla s pořadovým číslem 3 jde o videa se stopáží celovečerního filmu, tzn. více než hodinu. Více se dozvíte na oficiálních stránkách tohoto fenoménu, který dle svého vlastního promo sloganu definoval samostatný žánr.

Kromě toho vznikla už kupa minihellů a dalších hellů pocházejících z různých menších soutěží a challengí, které sice drží stejný formát, jsou zveřejněné na oficiální stránce, ale nepatří do hlavní linie. A pak existuje samozřejmě nespočet dalších “neoficiálních” více čí méně povedených AMV stejného formátu.

V době největší slávy AMV Hell jsem byla dost zapálený fanoušek těchto videí, a dokonce jsem svého času o nich chystala i přednášku (která by dnes už byla asi zhusta neaktuální). Každopádně k nim mám stále vřelý vztah a AMV Hell 4 dodnes považuji za jedno z nejvtipnějších AMV vůbec.

České AMV Peklo

Organizátoři NatsuConu přišli loni s nápadem, že by v rámci jejich festivalu mohl vzniknout vyloženě český AMV Hell, který se bude od ostatních odlišovat nejen tím, že se na něm budou podílet místní autoři, ale především tím, že povolené jazyky zvukové stopy budou pouze čeština a slovenština. Proto i lokalizovaný název AMV Peklo. Více o tom, jak české Peklo vznikalo (od nápadu po výsledek) z pohledu organizátorů se můžete dočíst zde.

K AMV Hellu tradičně patří slovní hříčky, popkulturní narážky a drsný humor. Většinou tu platí, že čím drsnější, tím lepší, nic není svaté. Konec konců, od toho, že všichni tvůrci shoří v pekle, je odvozen i název celého žánru. A tohle všechno se tvůrcům českého AMV Pekla podařilo. Klobouk dolů. Z výsledného dílka mám vážně radost. Podívat se na něj můžete zde.

Vždycky jsem si chtěla zkusit nastříhat AMV, ale nikdy jsem k tomu neměla dost silné vůle a času naučit se technickou část a dotáhnout to pak k výsledku, se kterým bych mohla být spokojená. Ve svém šuplíku jsem měla za ta léta posbíráno pár nápadů pro případ, že by někdy nastal čas stříhat nebo jsem potkala nějakého autora AMV v nesnázích. Vesměs to ale byly spíš takové krátké slovní hříčky, které by nebyly úplně materiálem na kompletní AMVčko. Proto jsem se hrozně zaradovala, když jsem se doslechla o přípravě AMV Pekla. Došlo mi, že tenhle formát je vlastně pro mě jako pro autora přesně to pravé. Je to především o nápadu, neklade se velký důraz na technickou stránku a stačí jen pár vteřin výsledného materiálu, takže výroba nezabere tolik času.

Mé příspěvky

Pokud vás zajímá, kterou část mám tedy na svědomí já, dávám k dispozici kompilaci hned vzápětí doplněnou podrobným vysvětlujícím komentářem.

Horo, Horo

Po projití svého digitálního šuplíku s nápady jsem zjistila, že těch použitelných a ještě v češtině, je docela poskrovnu. Kombinace anime o vlčí bohyni jménem Horo s doprovodem lidové písně Horo, horo, vysoká jsi, ale mé požadavky splňovala, a tak jsem se dala do stříhání svého prvního pětivteřinového AMV.

Nutno říct, že časový nepoměr příprav a samotného střihu mě dost vyděsil. Než se mi povedlo (za notné asistence mého muže) sehnat zdroj kompatibilní se střihacím programem, případně vykouzlit správnou konfiguraci překódovacího softwaru tak, aby výsledek byl pro velevážený střihací program dost dobrý a nezmršený, uplynulo subjektivně tak 20 let, objektivně celý víkend. “Střihání” jako takové pak už bylo jen otázkou několika desítek minut včetně seznamování se s možnostmi programu. Hodně pomohlo, že je to celé z jedné scény :)

Klimakterium

Z tohoto kousku mám největší radost z jednoho prostého důvodu. Plánovala jsem ho nastříhat už více než pět let! Nedlouho poté, co jsem na Animefestu 2008 jaksi v nesouladu se svými původními plány shlédla „příběh o úchylném kapitánovi“, jak se mu tehdy přezdívalo, jsem si usmyslela, že by se z toho dalo dobře vyrobit něco vtipného a jestli někdy nastříhám AMV, tak to bude prostě tohle v kombinaci se Schmitzerovou písní Japonec. OVA o kapitánovi zámořské lodi, který zbožňuje Japonce, a píseň na 10 slov, mezi kterými se vyskytuje “Japonec” a “lodička”, si prostě byli souzeni. Až AMV Peklo a vyhlídka, že vlastně stačí nastříhat jen půlminutu, mě konečně donutilo odhodit všechny výmluvy a prostě to udělat. Ještě jednou díky organizátorům!

Perioda

Čokovoko a jejich Etapy V životě ženy byl u nás v práci jednu dobu docela hit. Použila jsem svůj nejoblíbenější verš a doplnila ho obrazem přesně v duchu čistokrevného AMV Hellu. Najít vhodnou scénu v Elfen Liedu bylo překvapivě o dost náročnější, než jsem čekala.

Finále

Nápad, který prostě přišel ráno a večer už by nastříhaný. Na tuhle písničku, jsem si vzpomněla úplně náhodou a řekla jsem si, že by se mohla hezky hodit na zakončení celého Pekla. Nechtěla jsem ten kus pojmenovat napřímo Polib mi, čau, tak jsem zvolila sugestivní název Finále, abych zajistila jeho zařazení na správné místo.

Kromě svých příspěvků si jako další zásluhu na AMV Pekle ještě pomyslně připisuji navrtání cylonů do celého projektu, jelikož jejich příspěvky rozhodně výrazně prodloužily celé video a nasadily rozhodně dost vysokou laťku humoru. A taky jsem ráda, že zvládli obsáhnout věci, na které mně už nezbyl čas a sloty. Marie Pojkarová, LuŠtěLa i okurka si zasloužily tam být!

Bonus

A jako bonus přikládám ještě jeden Jarníkův odmítnutý příspěvek. Do Pekla se kvůli drsnějšímu jazyku neprobojoval, ale byla by škoda, kdyby zapadl. Audio pochází z kultovního videa pav 01, video pak ze Šinsekai Jori.

Trocha motivace na konec. Přípravy na druhý ročník jsou v plném proudu. Přečtěte si pravidla a s chutí do toho! Já se zúčastním určitě.

2 komentáře: “Jak jsem se účastnila AMV Pekla”

  1. hitomi napsal:

    Přiznávám, že už si taky delší dobu pohrávám s myšlenkou tvorby příspěvku do AMV Pekla. Původní AMV Hell jsem zbožňovala a klidně bych přišla i na přednášku, kde by se pouštěly ty nejepičtější kousky, případně pak něco z té „neoficiální“ scény.
    Teď musím jen ukecat (a správně) nadchnout přítele do tohodle, vtipného materiálu známe díky (nebo možná bohužel) internetu dost :))
    A páv je naprosto epický! :D

  2. Lusi napsal:

    Chňá chňá! V letošním AMV Pekle už mám první přijatý příspěvek. Doufám, že mě budete následovat :)

Napsat komentář